Laura Smulders pakte zondag ondanks een zeer slechte start toch nog brons op het WK BMX in Ahoy en dus was de Nederlandse erg tevreden.

"Mijn start was zo slecht dat ik aan het begin van de race niet meer dacht dat ik het podium zou gaan halen", zei de 20-jarige Smulders, die in 2012 ook al derde werd bij de Spelen.

"Maar in de eerste bocht zag ik dat ze met z'n allen op een hoop gingen en daardoor kon ik mijn actie maken. Ik kwam nog in de buurt van de eerste twee, maar die waren te ver weg. Misschien was ik nog wat dichterbij gekomen als de baan wat langer was geweest", wees Smulders op de relatief korte baan van 325 meter in Ahoy.

"Ik ben er trots op dat ik na mijn slechte start toch ben blijven doorrijden en ben erg blij dat ik nog brons heb gepakt", stelde de Nederlandse, die in de finale alleen de Colombiaanse Mariana Pajon en de Amerikaanse Alise Post voor zich moest dulden.

Smulders voldeed zo aan haar eigen doelstelling, want ze ging voor een podiumplek. "Dat zeg ik de hele week al. Misschien had er iets meer ingezeten met een goede start, maar het is lastig om in te halen. Het was in ieder geval super om hier te rijden, de sfeer was geweldig."

Rustig

Smulders staat erom bekend dat ze altijd erg kalm blijft, wat de omstandigheden ook zijn. Bovendien is ze volgens bondscoach Bas de Bever "qua vaardigheden een van de beste, zo niet de beste, van de wereld".

"Ik probeer inderdaad altijd zo rustig mogelijk te blijven. Als je gaat stressen, ga je sowieso niemand meer inhalen. Ik probeer altijd te kijken wat mogelijk is en dan het gaatje in te duiken."

De nummer tien van het WK van vorig jaar merkte wel dat de andere BMX'sters steeds meer op haar letten, zeker omdat ze zaterdag met haar titel bij het niet-olympische onderdeel de tijdrit had laten zien dat ze de snelste was op het rondje in Ahoy.

"De anderen wilden me daarom zo snel mogelijk kwijt. Het meisje naast me in de finale sneed me direct af."

Druk

Smulders voelde de druk om goed te presteren wel toenemen toen haar mannelijke ploeggenoten allemaal al werden uitgeschakeld in de achtste finales. "Dat was heel vervelend en dan weet je dat wij het moeten doen."

"Ik had de races zelf niet gezien, maar toen ze terug kwam in de team area zag je aan hun gezichten dat ze er allemaal uit lagen. 'Succes', zeiden ze. 'Wij gaan op de tribune zitten.' De mannen hebben er ook keihard voor gewerkt, dus ik heb toch wel een beetje een dubbel gevoel."

Van Gorkom: 'Altijd malloten die rare manoeuvres maken'