Churandy Martina lijkt klaar voor de Europese kampioenschappen atletiek. De sprinter van Curaçao prolongeerde zaterdag zijn Nederlandse titel op de 100 meter. Bij de vrouwen was Dafne Schippers de beste op de sprint.

Het was voor Martina al zijn vierde NK-goud op rij. Zijn winnende tijd in Amsterdam was niet bijster goed met 10,13 seconden, maar Martina was wel ruim sneller dan Giovanni Codrington (zilver in 10,43) en Joren Tromp (brons in 10,45). Dit trio mag ook individueel starten over ruim twee weken bij de Europese titelstrijd in Zürich.

Martina was overigens niet de allersnelste. De Brit James Dasaolu, die buiten mededinging meedeed, won de finale in 10,12.

Marttina sukkelt dit zomerseizoen met een onwillige lies. Hij heeft er vooral last van op de 200 meter, de afstand die hem beter ligt dan de 100. "Ik heb nu geen last meer, maar morgen is de grote test. Dan loop ik weer een bocht en zal ik zien hoe de lies zich houdt. Maar ik ben optimistisch en ook blij met de titel."

Ster

Dafne Schippers was de onbetwiste ster van de eerste dag van de NK. De Utrechtse atlete won zaterdag na het verspringen ook de 100 meter. Ze spurtte in de finale naar een tijd van 11,10 seconden, iets boven haar Nederlands record van 11,03. Jamile Samuel finishte als tweede in 11,33, Marit Dopheide greep het brons in 11,66.

Schippers excelleerde eerder op de dag bij het verspringen met een Nederlands record van 6,78 meter. Ze sprong de 6,75 van Sharon Jaklovsky uit 1996 uit de boeken.

Een nieuwe toptijd op de 100 meter zat er niet in. "De baan was nog niet helemaal droog en dat is in het Olympisch Stadion een nadeel. Als de baan hier droog is, scheelt dat toch honderdsten'', vertelde ze na de finish.

"Ach, ik zit steeds dicht tegen die 11 secondengrens aan, dus ik denk zeker dat het mogelijk is er binnenkort onder te duiken. Ik was nu ook best wel moe na het verspringen en de halve finales van de 100'', aldus Schippers.

Van der Zijde gaat na NK atletiek verder als bobsleeër | Schippers verbetert Nederlands record verspringen op NK | Paulina slachtoffer EK-trial 100 meter