Niki Terpstra moest zaterdag wel heel lang nadenken toen hem werd gevraagd naar het hoogtepunt van zijn Tour de France.

"Als ik iets moet noemen, is het de ritzege van teamgenoot Tony Martin geweest omdat het zo'n onwijze prestatie was. Het was voor mij niet echt een goede Tour", concludeerde de renner van Omega Pharma-Quick-Step.

"Ik respecteer mezelf als een volwaardig wielrenner en fiets om te scoren. Misschien is dit niet de ideale koers voor mij om te scoren."

"Dat wist ik van tevoren wel, maar dan gaan we voor de sprints met Mark Cavendish en valt die na de eerste rit uit."

Levensgevaarlijk

Echt veel kon Terpstra zichzelf ook niet verwijten, er lagen gewoonweg weinig kansen voor aanvallers. "De kasseienrit is niet goed gegaan, dat is nou eenmaal zo. En in de rit dat ik in de aanval was, ging het bergop te hard."

Het is geen geheim dat de Tour niet de favoriete wedstrijd is van Terpstra. Vooral de stress in het peloton staat hem niet aan. "Het lijkt wel of niemand mee wil zitten omdat ze de controle willen houden. Dat is veel erger geworden."

Ook de veiligheid van de renners is een heikel onderwerp in de Tour. Tersptra fietste in de Pyreneeën met een politiefluitje naar beneden om het publiek aan de kant te laten gaan. "Dat is puur voor de veiligheid. Afdalen tussen het publiek is levensgevaarlijk."

"Wij hebben 200 kilometer gefietst en krijgen een drankie en een jackie, verder niks. Er is elke keer iemand de ambulance in gegaan. Dat was dan wel een recreant, maar die fietsen met ons mee en dat hadden wij ook kunnen zijn."