Dafne Schippers heeft zaterdag tijdens de NK atletiek het Nederlands record verspringen verbroken.

De Utrechtse atlete kwam in het Olympisch Stadion van Amsterdam tot een afstand van 6,78 meter. Daarmee sprong ze 3 centimeter verder Sharon Jaflosky deed in 1996.

De veertienvoudig Nederlands kampioene zette haar record in de kwalificaties voor de Olympische Spelen in Atlanta neer en dat werd sindsdien niet verbeterd.

Schippers noteerde de afstand in haar vijfde poging. De sprong daarvoor was met 6,63 ook al heel ver. De 6,78 is ook nog eens ruim over de limiet voor de EK in Zürich (6,55), maar daar loopt de veelzijdige atlete de 100 en 200 meter.

Op die afstanden verbeterde ze in de afgelopen weken ook al de nationale records. Schippers noteerde bovendien dit jaar al een nieuw Nederlands record op de zevenkamp (6545 punten).

Getergd

''Ik ben erg in vorm. Ik voel dat ik heel belastbaar ben. Het verspringen gaat ook goed in combinatie met de sprintnummers. Je neemt die snelheid mee'', zei Schippers na haar recordsprong.

De Utrechtse was wel getergd door de jury, die tot twee keer toe fouten maakte bij het opmeten van haar sprongen en Schippers na haar vierde poging zelfs een herkansing moest geven, omdat het meetsysteem helemaal was uitgevallen.

''Daar baalde ik van, want het was ook een verre sprong. Het maakte me kwaad, maar soms kan dat heel goed werken bij mij. Zoals nu dus.''