In de rubriek Tourvisie vraagt NU.nl voorafgaand aan de etappe een profwielrenner naar zijn kijk op de Ronde van Frankrijk. Vandaag is dat Lotto-Belisol-coureur Pim Ligthart, de Nederlands kampioen op de weg van 2011.

Vandaag is de laatste beproeving voor de klassementsrenners: een individuele tijdrit van liefst 54 kilometer tussen Bergerac en Périgueux. Denk je dat Bauke Mollema en Laurens ten Dam ook zaterdagavond nog in de top tien staan?
“Het zou mooi zijn als ze hun plek behouden, in 1989 gebeurde het voor het laatst dat twee Nederlanders in de top tien eindigden.”

“Ten Dam heeft een voorsprong van drie minuten op nummer elf Pierre Rolland, dat is best een gat. Verder stijgen voor de Nederlanders is lastig, want nummer zes Tejay van Garderen kan goed tijdrijden.”

Achter de onaantastbare Vincenzo Nibali is de strijd om de podiumplekken heel interessant. Het verschil tussen de nummer twee, drie en vier Thibaut Pinot, Jean-Christophe Péraud en Alejandro Valverde is slechts vijftien seconden.
“Dat wordt een heel spannende strijd. Ik denk dat Pinot net naast het podium gaat vallen. Valverde is Spaans kampioen tijdrijden, terwijl Péraud vaak ‘kort’ eindigt in races tegen de klok. Pinot is de laatste jaren wel beter geworden in deze discipline.”

Moeten we Tony Martin alvast opschrijven als ritwinnaar?
“Op basis van zijn resultaten kun je niet om hem heen. Ik hoop dat Tom Dumoulin het tegen hem op kan nemen. Ik denk ook dat Nibali nog heel dicht bij deze twee mannen in de buurt komt. In het verleden zag je vaak dat de aanstaande Tourwinnaar sterk presteerde in de laatste tijdrit.”