Joaquim Rodriguez dacht maandag de winst in de tiende etappe van de Ronde van Frankrijk voor zich op te eisen, maar de Spanjaard die alleen aan kop lag werd toch nog verslagen.

Vincenzo Nibali haalde Rodriguez op ongeveer een kilometer voor de finish bij en liet hem vrijwel meteen achter. ''Hij leek wel een vliegtuig, zo snel ging hij bij me weg'', sipte Rodriguez.

De Spaanse renner van Katoesja, normaal gesproken een man voor de top van het klassement, had zijn zinnen gezet op de etappe over zeven bergen naar La Planche des Belles Filles.

In de voorbije dagen liep hij met opzet tijdverlies op, zodat het peloton hem in een rit zou laten gaan en Rodriguez voor de dagzege kon gaan.

Die zege laat na maandag dus nog op zich wachten. ''Ik heb alles geprobeerd vandaag, maar ik kon gewoon niet met Nibali mee.''

Bergtrui

Rodriguez veroverde in de tiende etappe wel de bergtrui. Hij kwam op vijf van de zeven beklimmingen als eerste boven. Hij verzamelde daarmee voldoende punten om Tony Martin af te lossen aan kop van het bergklassement.

De renner van Katoesja heeft in dat klassement 51 punten verzameld. De Fransman Thomas Voeckler is met 34 punten zijn naaste belager. Martin heeft er 26.

Nibali grijpt de macht in eerste zware bergrit Tour