Bijna zes miljoen Nederlanders zaten zondagavond naar de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië te kijken. Dat is een stuk minder dan de finale in 2010, maar toen speelde Nederland.

Volgens Stichting Kijkonderzoek keken er vier jaar geleden ruim 8,5 miljoen mensen naar de wedstrijd tegen.

Daarbij wordt alleen gekeken naar mensen die thuis kijken. Mensen die in kroegen of op visite bij anderen kijken, worden niet meegeteld.

De huldiging van de Duitsers, die de wedstrijd met Argentinië in de verlenging beslisten, trok 3,7 miljoen kijkers.

Duitsland

In Duitsland heeft de WK-finale voor een kijkcijferrecord gezorgd. Dat melden Duitse media. 34,65 miljoen Duitsers stemden af op de ARD om te zien hoe 'Die Mannschaft' haar vierde wereldtitel in de geschiedenis veroverde.

Daarmee bereikte de zender een marktaandeel van 86,3 procent. Omdat vele miljoenen mensen de eindstrijd op een feest of in de kroeg bekeek, is het werkelijke aantal kijkers nog hoger. 

De finale verbeterde het oude Duitse kijkcijferrecord dat sinds dinsdag op 32,57 miljoen lag. Zo veel Duitsers zagen hun nationale ploeg Brazilië in de halve finale met 7-1 vernederen. Daarvoor lag het record op 31,1 miljoen kijkers. Ook dat betrof een WK-duel, namelijk de verloren halve finale tegen Spanje in 2010.