Tony Gallopin was in de zevende hemel met de gele trui die hij zondag in de Tour de France veroverde. De Fransman in dienst van het Belgische Lotto-Belisol kon het amper bevatten.

"Hier heb ik als kind nooit van durven dromen. Ik werd destijds in elke wedstrijd gelost'', lachte de nieuwe leider, die het geel overnam van de Italiaan Vincenzo Nibali.

"Ik heb sinds de kasseienrit van woensdag gedacht aan een greep naar het geel. Desondanks is het onbeschrijflijk wat ik nu doormaak. Ik wist dat er een kans zou komen en ben met elke ontsnapping meegesprongen'', beschreef Gallopin zijn dag.

"Ik geloofde het pas toen ik de finish gepasseerd was. Nu mag ik op onze nationale feestdag het geel dragen. Dat is ongelooflijk. Het zal zwaar worden de trui te verdedigen, want het is de eerste serieuze test voor de favorieten.''

Gallopin is de eerste Fransman sinds Thomas Voeckler en de tweede Fransman deze eeuw die op 14 juli in het geel mag rijden.

Martin boekt fraaie ritzege in Tour, Gallopin pakt geel I Vinokoerov: 'Deze gele trui is een cadeau voor Frankrijk' I Lefevere: 'De Marchi zal psychologische bijstand nodig hebben'