Laurens ten Dam leek zondag deel uit te gaan maken van de lange ontsnapping die het einde haalde in de negende etappe van de Tour de France, maar zijn groep kreeg niet de zegen van het peloton.

"Toen was ik er wel even klaar mee. Achteraf heb ik misschien een beetje spijt, want het was natuurlijk een heel mooie groep", baalde de renner van Belkin in gesprek met NU.nl.

Nadat de groep met Ten Dam, met een achterstand van zes minuten geen gevaar voor het klassement, werd teruggepakt, kreeg de volgende groep met zijn teamgenoot Steven Kruijswijk wel de ruimte.

"Ik zat wat te ver van achter omdat ik net was teruggepakt. Ik had me een beetje door het peloton heen laten zakken."

Top vijf

Kruijswijk, die Ten Dam vrijdag nog hielp op de laatste klim, denkt niet dat de rollen omgedraaid zijn nu hij een sterke indruk maakt en zijn teamgenoot bijna gepasseerd is in het klassement; 25e om 23e.

"In principe zijn we hier met Bauke Mollema als echte kopman en Laurens daarachter. Ik moet zo lang mogelijk bij hen blijven en rijd niet voor het klassement."

Het is realistischer dat beide mannen zich opofferen voor Mollema in de zwaarste bergritten. Kruijswijk: "We moeten alles op Bauke zetten. We kopen niets voor een twintigste en een elfde plek. We kunnen beter één man in de top vijf hebben."

Mollema: 'Nu gaat het gebeuren voor het klassement' | Dumoulin: 'Martin reed gewoon bij ons weg' | Martin boekt fraaie ritzege in Tour, Gallopin pakt geel