Dafne Schippers liep zaterdag twee nationale records bij de Diamond League-wedstrijden in Glasgow.

De Nederlandse atlete haalde eerst met 11,03 de stokoude toptijd (11,08) van Nelli Cooman uit 1986 op de 100 meter uit de boeken.

Later op de middag liep ze ook nog op de 200 meter: 22,34. Dat was een winnende tijd én een verbetering van haar eigen nationale toptijd.

"Ik ben zo blij met deze twee races", reageerde Schippers op de website van de internationale atletiekfederatie IAAF. "Natuurlijk was ik wel wat vermoeid na de eerste afstand, maar ik weet dat ik soms sneller kan lopen als ik vermoeid ben. Ik ben 22 en heb een Diamond League-wedstrijd gewonnen. Dat is niet normaal."

Schippers verbeterde het record op de 200 meter eerder dit seizoen ook al eens. Bij de internationale meerkamp in Götzis klokte ze 22,35. Het verschil van één honderdste, dat nu genoeg was voor een verbetering van het record, was zaterdag ook precies genoeg voor de winst in de wedstrijd. 

De Utrechtse hield de Amerikaanse topsprintster Allyson Felix achter zich. "Het is te gek om haar bij te kunnen houden", aldus Schippers.

Dilemma

De topprestaties stellen Schippers, in beginsel meerkampster, meteen voor een dilemma. Waar kiest ze straks voor op het EK? "Dat wordt een heel moeilijke beslissing."

"Op de meerkamp kan ik voor zekerheid kiezen. Mede uit nieuwsgierigheid zou het ook de sprint kunnen worden. Ik weet dat er nog meer in zit. Eerst maar eens overleggen met mijn coach. Misschien wordt het een keuze op gevoel", zei ze tegen de NOS.

Echt verrassend vond ze haar optreden in Glasgow nu ook weer niet. "Ik wist wel dat het eraan zat te komen. Alleen had ik dit seizoen op de 100 meter nog geen goede race gelopen. Nu wel. Dan is het fijn dat het lukt. Maar in beginsel ben ik meer gemaakt voor de 200. Ik kom pas wat later op snelheid. Dan is de 200 een mooie afstand om dat nog even vast te houden."