Dirk Kuijt weet nog niet hoe zijn toekomst er bij Oranje uit zal zien. De 33-jarige Katwijker beseft dat zijn leeftijd een rol zal gaan spelen bij het selectiebeleid.

''Ik begrijp dat mijn leeftijd een issue gaat worden'', aldus de routinier na de triomf tegen Brazilië (3-0) in de strijd om de derde plaats.

''Maar ik heb over mijn toekomst nog niet nagedacht. Ik ben alleen maar met het WK bezig geweest. Nu moet ik eerst de mooie momenten en de teleurstelling over de gemiste finale verwerken. De tijd is nog niet rijp om te zeggen wat ik ga doen bij Oranje."

Volgens Kuijt ligt die keuze niet alleen bij hemzelf. "Dat hangt ook van de nieuwe bondscoach af. Maar ik ben er trots op dat ik mezelf in dit elftal heb geknokt. Ik heb in de afgelopen week twee keer 120 minuten en één keer 90 minuten gespeeld. Ik ben dus nog fit genoeg.''

Pijn

De speler van Fenerbahçe is trots op de prestatie van Oranje op het WK. "Na de grote teleurstelling van afgelopen week moet je blij zijn met de derde plek. Het neemt niet weg dat de pijn blijft van het mislopen van de finale, maar het getuigt van karakter."

"Ik heb me volledig op dit WK gefocust en ik ben heel blij met mijn rol buiten en binnen het veld. Ik ga eerst maar eens deze mooie momenten en de teleurstelling van afgelopen week verwerken."

Van Persie haalt uit: 'Van Hooijdonk moet gaan golfen' | Van Gaal: 'We hebben steeds aan hetzelfde touwtje getrokken'