Elke Tourdag vraagt NU.nl voorafgaand aan de etappe een profwielrenner naar zijn kijk op de Ronde van Frankrijk. Vandaag is dat Pim Ligthart, die in 2011 Nederlands kampioen werd.

Wat vond je van de etappe van vrijdag?
"Het was een hectische etappe, met alweer een paar valpartijen. En een mooie winnaar met Matteo Trentin. Als je Peter Sagan niet ziet juichen bij de finish dan denk je automatisch aan Trentin. Uit de fotofinish bleek dat ook."

En we zagen ook de eerste twee Nederlanders uitvallen.
"Ja, dat is jammer, zeker voor de renners zelf. Stef Clement was een goede om er bij te hebben voor Belkin, zeker voor vandaag. Voor Danny van Poppel is het erg teleurstellend om op te geven met een pijnlijke knie."

Vandaag komen de eerste drie echte klimmetjes van de Tour de France. Wat verwacht je te gaan zien?
"Ik vind Vincenzo Nibali erg sterk ogen deze Ronde van Frankrijk. Ik verwacht dan ook dat hij goede papieren heeft voor de etappe van vandaag. Er zal wel een vluchtpoging zijn, maar ik denk dat de klassementsmannen het uiteindelijk gaan uitmaken. Alberto Contador zal ook wel weer gaan proberen aan te vallen. Er zitten behoorlijk wat steile stukken op de bergen. De kleine mannen zijn in het voordeel."

Geen Nederlanders die als eerste de berg op komen?
"Als ik het parcours zo zie dan denk ik dat Tom-Jelte Slagter degene is die de meeste kans maakt om weg te komen. Dit ligt hem wel. Hij kan voor zijn kans gaan."

Wie staat er aan het einde van de dag in het geel?
"Ik denk dat Nibali nog in het geel blijft. Hij ziet er erg sterk uit en de eerste echte bergen moeten nog komen. Maandag 14 juli moeten ze La Planche des Belles Fille opfietsen. Dan gaan de grote veranderingen in het klassement komen."