Een zwaar teleurgestelde Stef Clement heeft vrijdag de Tour verlaten. De renner van Belkin kwam in de zevende etappe hard ten val.

"Een half jaar werk voor niks. Het is klaar voordat het begonnen is", zei Clement tegen de NOS. "De Tour is alles. En nu sta je buiten. De Tour duurt nog twee weken en ik ben klaar. Het is nu even tranen bedwingen, het is een grote teleurstelling. Maar dat is koers hè."

Clement liet zich vrijdag gelijk in het ziekenhuis onderzoeken. Daar bleek de schade relatief mee te vallen. "Mijn lichaam is redelijk opgelapt. Een hoop kneuzingen, een hoop schaafwonden, hechtingen en vocht in m'n elleboog. Het stuur vasthouden is geen optie meer. Dus dan houdt het op."

De 31-jarige Tilburger kwam na 44 kilometer koers in de berm terecht. Het wiel van de fiets van Clement bleef haken in de fiets van een andere renner. Clement weet zich het niet meer goed te herinneren.

"Ik weet dat mijn stuur uit mijn handen werd getrokken. Later hoorde ik dat een renner voor me ging staan en zijn fiets naar achteren gooide."

Lange weken

Clement probeerde het na zijn val nog wel, maar dat bleek zinloos. "De eerste reflex is altijd helm en bril pakken. Maar er stonden een hoop lui van die ambulance druk om me heen te doen. Ik kon niet goed focussen wat ze zeiden en ik kon ook niet goed recht blijven staan."

Hij wil nu zo snel mogelijk naar huis. "Morgen ga ik terug naar Nederland. Het worden twee heel lange weken."

Mollema: 'Verlies Clement zeker een aderlating' I Van Poppel en Clement staken strijd in zevende etappe'