Felipe Scolari hoopt tegen Oranje het toernooi toch nog met een positief gevoel af te sluiten. "We willen een beetje eerherstel'', zo blikte de Braziliaanse bondscoach vooruit naar de troostfinale in Brasilia.

De ervaren oefenmeester weet als geen ander dat zijn ploeg zich in een wedstrijd om de derde plaats niet kan revancheren voor de monsternederlaag in de halve eindstrijd tegen Duitsland (7-1). "Maar met een zege sluiten we het toernooi anders af'', stelde hij.

De ergste dag van zijn leven, noemt Scolari het verlies tegen de Duitsers. Hij wist niet wat hij zag, maar voelt zich ook verantwoordelijk. "Want ik maak de opstelling'', beseft de trainer die Brazilië in 2002 nog naar de wereldtitel leidde.

Aan opstappen, denkt hij ook niet. "Want we hebben wel de laatste vier bereikt. Het ging goed, alleen die ene wedstrijd.''

Fouten

Scolari verloor sinds zijn rentree bij de nationale ploeg in november 2012 slechts drie van de 28 interlands. Wat betreft Marco Polo Del Nero, de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, hoeft de ervaren bondscoach ook niet te vertrekken. "Het tactische plan klopte niet'', reageerde hij. "Dat heeft iedereen kunnen zien. Maar iedereen maakt fouten.''

Vergeleken met de laatste wedstrijd tegen de Duitsers kan Scolari mogelijk weer een beroep doen op verdediger Thiago Silva. De aanvoerder keert terug van een schorsing, maar ontbrak vrijdag op de laatste training van Brazilië.

De geblesseerde vedette Neymar moet de troostfinale vanaf de tribune bekijken. Hij reisde vrijdag net als Thiago Silva wel samen met zijn ploeggenoten naar Brasilia.

Van Gaal: 'Ongeslagen blijven moet nu het doel zijn'