Robert-Jan Derksen en Joost Luiten bekleden na de eerste dag van het Schots Open in Aberdeen een plek in de middenmoot.

De Nederlandse golfers hadden donderdag in totaal twee slagen meer nodig dan het baangemiddelde: 73. Derksen liet twee birdies, een bogey en een double bogey noteren. Derksen presteerde constanter met twee bogeys.

Rory McIlroy lijkt op tijd in vorm voor het Brits Open, één van de vier majors, dat volgende week begint. De Noord-Ier gaat na de eerste dag aan kop met met 64 slagen.

Hij vestigde daarmee een nieuw record op de banen in Aberdeen. Daan Huizing staat in de achterhoede na een rondje van 75 slagen, vier boven par.

Boeljon

Christel Boeljon startte donderdag op het Brits Open met een matige eerste ronde. De 26-jarige golfster voltooide de 18 holes in 75 slagen, drie meer dan het baangemiddelde. Daarmee staat de geboren Beverwijkse na de eerste dag van het majortoernooi in de middenmoot.

Dewi Claire Schreefel kon helemaal niet imponeren. De andere Nederlandse deelneemster aan het Brits Open noteerde een score van maar liefst 82 slagen (+10). Schreefel staat daardoor ver in de achterhoede en moet nu al vrezen dat ze de cut niet meer haalt.

Na de eerste dag gaat de Japanse Ayako Uehara aan kop. Zij leverde als enige een scorekaart in van 68 slagen, vier onder par.