Vanaf de eerste WK-dag tot de dag dat Nederland de titel heeft gepakt of uitgeschakeld is vraagt NU.nl een oud-international naar zijn mening. In slotaflevering 23 van de rubriek Oud-Oranje Oordeelt is dat Boudewijn Zenden, die met Oranje de halve finale haalde op het WK 1998.

Hoe beleef je het WK?
"Ik heb het WK eigenlijk overal gevolgd. Letterlijk. Ik ben in Qatar geweest als analist. De wedstrijd tegen Costa Rica heb ik in China gezien en de rest heb ik met vrienden gekeken."

Wat vond je van de wedstrijd tegen Argentinië?
"Het was geen hoogstaande wedstrijd. Het leek meer op schaken. Er was weinig spektakel op die grote kans voor Arjen Robben na dan. En de Argentijnen hadden nog twee kleine kansjes. Over die penaltyserie valt weinig te zeggen. Het was een dubbeltje op z’n kant."

Had Van Gaal anders moeten wisselen of geen spelers moeten opstellen die niet fit waren?
"De wissel van Tim Krul was de vorige keer een meesterzet. Dit keer werkte dat averechts, want die Argentijnen gingen die serie in met het idee dat Jasper Cillessen geen penalty kan tegenhouden. Nigel de Jong kon maar zestig minuten spelen en van Robin van Persie wist je dat hij niet volledig fit was. Bruno Martins Indi was een noodgedwongen wissel, omdat hij een tik kreeg. Die wissel had eigenlijk Krul moeten zijn.

Er wordt gezegd dat er twee spelers waren die niet de eerste penalty durfden te nemen. Kan je je dat voorstellen?
"Ik heb in de halve finale van de Champions League (Chelsea - Liverpool in 2007, red.) de eerste penalty genomen. Daar wilde ik niet voor weg lopen, maar je hebt altijd spelers die dat wel doen. Sommigen willen per se de vijfde penalty nemen, omdat ze beslissend willen zijn. Als je je niet goed voelt, moet je dat aangeven en geen penalty nemen, anders moet je de verantwoordelijkheid nemen."

Zaterdag staat de wedstrijd om de derde en vierde plaats op het programma. Je hebt zelf in 1998 de troostfinale gespeeld. Is het moeilijk om je daar voor op te laden?
"Zo’n wedstrijd moet je gewoon willen spelen. Na afloop kunnen ze zeggen dat ze derde zijn geworden op het WK. Als je wint, heb je geen enkele wedstrijd verloren op dit toernooi. De oudere spelers zullen misschien wat moeite hebben om zich op te laden, omdat voor hen maar één ding telde. Maar het gros van de selectie heeft nooit eerder op een WK gespeeld, die moet hiervan genieten."

Genoot iedereen in 1998 van die wedstrijd?
"We konden toen wereldkampioen worden, dat dacht iedereen ook. En dan kwam de troostfinale tegen de Kroaten. Voor hen was dat een echte finale, zij hadden nooit verwacht zo ver te komen. Voor ons was dat anders. Tijdens dat toernooi speelden we alle wedstrijden in Zuid-Frankrijk. Toen we naar Parijs moesten voor de troostfinale, hadden we wel zoiets van: 'reis maar door, we zijn toch op de route.'"

"We hadden ook veel geblesseerden, voor een dergelijke wedstrijd gebruik je geen injecties. Voor een echte finale wel natuurlijk.''

Wie gaat er zondag wereldkampioen worden?
​"Iedereen roept Duitsland en eerlijk gezegd denk ik dat ook. Maar het blijft een wedstrijd op zich. Argentinië hoeft maar één keer uit te breken met Lionel Messi en ze winnen met 1-0. Italië speelde in 2006 ook een draak van een toernooi, maar uiteindelijk werd de finale hun beste wedstrijd en werden ze wereldkampioen."