De discussie omtrent de kasseienstroken in de etappe van woensdag is onzinnig. Dat zegt Tourbaas Christian Prudhomme.

"De stenen zijn onderdeel van de geschiedenis van het noorden van Frankrijk en een wezenlijk onderdeel van de Tour", aldus Prudhomme tegenover Cyclingnews.

"Een winnaar van de Ronde moet op elke weg kunnen rijden."

Op de etappe was veel kritiek vanwege de slechte weersomstandigheden die de kasseienstroken erg glad maakten. De meeste crashes waren volgens Prudhomme echter op het asfalt en niet op de stenen.

"De gevaarlijkste en gladste twee stroken hebben we uit het parcours gehaald. Als we echt gek waren dan waren we door het bos van Arenberg gegaan."

"We hebben niet om regen gevraagd", vervolgt de Fransman. "In Parijs-Roubaix smeken we al jaren om regen, maar hebben we altijd zon. In deze rit kregen we regen terwijl we liever zon hadden gehad."

Prudhomme had wel een lofzang over voor de courreurs. "Het beroep als wielrenner is exceptioneel en moeilijk. Wat ze hebben gedaan draagt bij aan hun mythische status en bewondering door de gehele wereld."

Froome

Het uitvallen van Chris Froome was volgens Prudhomme niet te wijten aan de route. "Pech komt altijd onverwacht. Froome kon zijn fiets niet controleren en viel twee keer."

"Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als ze de route goed verkennen, letten ze beter op. Vaak vallen ze op brede, rechte wegen waar ze onoplettend zijn", zegt Prudhomme.

De kasseienetappe werd woensdag gewonnen door Belkin-renner Lars Boom. Hij is de eerste Nederlandse etappewinnaar sinds Pieter Weening in 2005.