Alberto Contador leeft mee met Chris Froome. De Tourwinnaar van 2013 staakte woensdag de strijd in de Ronde van Frankrijk nadat hij opnieuw ten val kwam.

"Froome was de favoriet om deze ronde te winnen en nu ligt hij eruit. Natuurlijk vind ik dat heel jammer voor hem", laat de 31-jarige Spanjaard optekenen door Cyclingnews.

"Het kost je maanden om je goed voor te bereiden op de Tour. De meeste offers die je brengt zien de mensen niet. Ik weet zeker dat we in de bergen een mooie show hadden kunnen opvoeren."

Zelf beleefde Contador een matige dag: hij moest in de kasseienrit meer dan twee minuten toegeven op geletruidrager Vincenzo Nibali.

"Het was een heel gevaarlijke etappe. Natuurlijk zijn de verschillen groot, maar de Tour duurt nog lang. Ik wilde geen onnodige risico's nemen. Liever een minuut verliezen dan ten val komen."

Nibali

Zijn voorsprong op Contador verraste Nibali. "Ik had dit echt niet verwacht. Het komt er nu op aan rustig te blijven, ik zal niet gaan zweven."

Hoewel Nibali's positie waarschijnlijk pas maandag (aankomst bergop in La Planche des Belles Filles) zal worden bedreigd, verwacht hij geen makkelijke etappes de komende dagen.

"We hebben nu wel gezien dat er binnen korte tijd veel kan veranderen door bijvoorbeeld valpartijen. Ik vind het heel erg voor Froome, het is altijd fijn om tegen hem te strijden."

Valverde

Alejandro Valverde kwam vlak voor de eerste kasseistrook ten val, maar hield de schade beperkt. "Ik heb tijd verloren op Nibali, maar het had veel erger kunnen zijn", aldus de Movistar-renner in L'Equipe.

"Vlak voor het incident reed ik in de top tien. Ik kreeg vervolgens de fiets van José Rojas, die een kleiner formaat heeft dan ik. Over het resultaat kan ik echter tevreden zijn. Van de favorieten heb ik alleen op Nibali veel tijd verloren, op Contador won ik zelfs enkele seconden."

Van den Broeck

Valverde moest Jurgen Van den Broeck, die iets meer dan twee minuten toegaf op ritwinnaar Lars Boom, wel voor zich dulden.

"Ik finishte op 1.43 van geletruidager Vincenzo Nibali. Maar ik laat wel andere klassementsrijders zoals Alberto Contador, Bauke Mollema, Tejay Van Garderen en Andrew Talansky achter mij. Daardoor doe ik een schitterende zaak", zegt de tweevoudige nummer vier in de Tour tegen Het Nieuwsblad.

Van den Broeck herstelde zich van een valpartij. "Ik kon vlug opnieuw mijn weg voortzetten en ondervond geen hinder van die val. Met mijn fiets was het erger gesteld. Ik heb wel last aan de ogen. Daar zorgden het opspattende zand en vuil voor. Ik hoop dat dit donderdag wel van de baan is."

Bekijk alle klassementen in de Tour de France