Laurens ten Dam leek tijdens de kasseienrit goed op weg om zich in de top van het klassement te handhaven, maar de klimmer van Belkin ging op de twee na laatste strook onderuit.

"Ik viel op strook drie. Dat was wel kut, want ik zat net met Contador in de groep", stamelde de inwoner van Maastricht na de finish tegen NU.nl. Ten Dam verloor daardoor ruim vier minuten.

Zijn kopman Bauke Mollema gaf twee minuten en 33 seconden prijs op teamgenoot en winnaar Lars Boom. Steven Kruijswijk, ook Belkin-renner, besloot na de val van Ten Dam te wachten.

"Toen heb ik volle bak voor hem gereden. Ik zorgde steeds dat ik achter Laurens en Bauke zat, maar toen Laurens onderuit ging moest ik wel. Ik denk dat we de koers goed doorstaan hebben, niemand is verder gevallen volgens mij."

Geen schade

Er was geen sprake van paniek bij Belkin toen specialisten Boom en Sep Vanmarcke voorin tempo maakten terwijl Mollema het moeilijk had. "Dat was de bedoeling, alleen op een gegeven moment zaten we met vier man voor Bauke. Dat was even minder."

"Toen hebben we ervoor gezorgd dat Bauke zou aansluiten bij Valverde en de rest van de favorieten. Voor de koers is afgesproken dat Boom en Vanmarcke hun ding mochten doen. Dat heeft goed uitgepakt volgens mij haha."

Volgens Kruijswijk kwam Ten Dam, die juist weer fit was na een weifelende start van de Tour, niet heel erg gehavend over de streep. "Nee, het viel mee. Geen grote schade."

Boom: 'Touretappe winnen is droom' | Belkin-directeur Plugge: 'Winst is doorbraak voor Boom' | Kruijswijk: 'Boom wist al dat het zijn dag zou worden'