Steven Kruijswijk genoot woensdag met volle teugen van de zege van Lars Boom in de kasseienrit van de Tour de France. Samen met teamgenoot Sep Vanmarcke excelleerde de Brabander tussen Ieper en Arenberg.

"Die jongens keken vanochtend met glunderende ogen naar buiten toen ze de regen zagen. Ze dachten: dit wordt onze dag", aldus de renner van Belkin na de helse tocht in België en Frankrijk tegen NU.nl.

"We hadden voor die mannen echt naar deze etappe uitgekeken. Er is geen sprinter mee, dus in andere etappes gaan we het niet zo snel afmaken."

"Dan is dit de grootste kans en het is heel mooi dat het is gelukt. Die mannen hebben er echt talent voor. Dit werkt natuurlijk supermotiverend voor de rest van de Tour."

Superblij

Vanmarcke kwam er in de finale niet meer aan te pas door een lekke band, maar de Belg was desondanks blij voor zijn teamgenoot. ''Ik heb de keuze om ontgoocheld te zijn of gewoon te genieten van Lars. Ik ga voor het laatste. Ik ben superblij voor Lars.''

Onderweg hadden Boom en Vanmarcke veel contact met elkaar. ''Hij vroeg of ik goed was. Toen gingen we samen weg. Het was alleen nog een beetje te vroeg. Uiteindelijk rijd ik lek op de vierde strook. Dan kan je ontgoocheld zijn, maar hier moet je gewoon van genieten.''

Klassiekerspecialist Vanmarcke heeft in het verleden wel vaker pech gehad in voor hem kansrijke koersen. Hij werd in de afgelopen twee jaar tweede en vierde in Parijs-Roubaix en de afgelopen editie derde in de Ronde van Vlaanderen.

Superglad

Voorafgaand aan de etappe was er veel discussie over het schrappen van de twee zwaarste kasseienstroken vlak voor de start. Kruijswijk dacht daar het zijne van. "Ik weet niet waarom ze dat hebben gedaan. Het was overal superglad."

Voor Chris Froome was dat te heftig, de renner van Sky gleed drie keer onderuit en moest afstappen. "Hij gaf voor zijn valpartij van dinsdag al de schuld aan anderen, nu kan dat niet. Het is gewoon hectisch en iedereen gaat een keer onderuit. Dan moet je geen risico's nemen, dat hoort erbij."

Boom: 'Touretappe winnen is droom' | Belkin-directeur Plugge: 'Winst is doorbraak voor Boom' | Ten Dam baalt van valpartij in slotfase kasseienrit