Nederland en Argentinië treffen elkaar woensdagavond in São Paulo met als inzet een plaats in de finale van de twintigste editie van het WK.

De eerste vijf duels van beide landen leverden talloze data op. In dit overzicht enkele cijfers die Ortec dit toernooi heeft verzameld.

Rendement

Argentinië behaalt tijdens dit WK een veel lager rendement dan het Nederlands elftal.

De Zuid-Amerikanen ondernamen meer doelpogingen dan Oranje, maar maakten slechts 58 procent van het aantal treffers van de ploeg van bondscoach Louis van Gaal. 

De Argentijnen zetten acht procent van het aantal doelpogingen ook daadwerkelijk om in een goal, waarmee ze hun meerdere moeten erkennen in negentien andere WK-deelnemers.

Nederland scoort een percentage van 15, hetgeen alleen overtroffen wordt door het al uitgeschakelde Colombia en Algerije.

Dribbels

De Argentijnen zijn dit WK de meesters van de dribbel. Dat is geen schokkende conclusie met spelers als Angel Di Maria en Lionel Messi in het team. Gemiddeld zet de tweevoudige wereldkampioen per wedstrijd 32 keer een dribbel in.

Geen enkele ploeg scoort hoger, Nederland komt niet verder dan een dertiende plaats op de lijst met een gemiddelde van 23,2 dribbels per duel.

Passing

Nederland is op de lijst van passes per wedstrijd bezig aan een opmars. Gemiddeld verstuurt Oranje elk duel 425,4 passes, goed voor een elfde plaats op de WK-ranglijst. Na de poulefase stond Nederland nog lager op deze rangschikking.

De Argentijnen bezetten plek vier met een moyenne van 504 passes per duel. Messi en de zijnen hoeven op dit vlak alleen hun meerdere te erkennen in Duitsland, Spanje en Italië.

Balbezit

Argentinië is een team dat de bal wil hebben, zo blijkt uit de data. Gemiddeld hebben de Zuid-Amerikanen 56 procent van het balbezit, het twee na hoogste gemiddelde van alle teams. Oranje staat achttiende met een percentage van 50; het heeft dus even vaak wel als niet de bal.

Eenmaal in balbezit kiest Nederland in dertien procent van de gevallen voor een lange bal. Slechts zeven landen, die bijna allemaal na de eerste ronde naar huis moesten, kozen er nog vaker voor om een station over te slaan.

Argentinië koos in negen procent van de gevallen voor de bal. Spanje en Italië zijn de enige landen die minder vaak voor deze oplossing kozen.

Individuen

De Argentijn met de meeste doelpogingen doet woensdagavond wegens een blessure niet mee. Di Maria probeerde al 27 keer te scoren, een gemiddelde van 5,4 pogingen per wedstrijd. Messi kwam tot zeventien pogingen en Gonzalo Higuain completeert de Argentijnse top drie met elf pogingen.

Arjen Robben is de Nederlander met de meeste doelpogingen: zeventien, net als Messi. Wesley Sneijder kwam al tot zestien pogingen, waarmee Nederland in tegenstelling tot Argentinië de beschikking heeft over een doelgerichte middenvelder.

Van de 22 spelers die woensdag aan de aftrap staan, noteerde Javier Mascherano de meeste passes in de wedstrijden tot nu toe.

De middenvelder van FC Barcelona haalt per wedstrijd een gemiddelde van 80,4 passes. Hiervan komt 91 procent op de plaats van bestemming aan.

De Nederlander met de meeste passes is Dirk Kuijt. In de drie duels waarin de Katwijker in actie kwam verstuurde hij gemiddeld 57,3 passes. De Katwijker zag 24 procent van zijn passes niet aankomen.