Voetbalstatistici maakten dinsdagavond overuren tijdens de historische WK-wedstrijd tussen Brazilië en Duitsland.

Verschillende stokoude records sneuvelden of werden geëvenaard tijdens de halve finale die de 'Mannschaft' met zeldzaam machtsvertoon en met klinkende cijfers (7-1) won.

Zo evenaarde Brazilië zijn grootste nederlaag ooit. Tot dinsdag leek de 6-0 verliesbeurt tegen Uruguay in de Copa America van 1920 'onaantastbaar'.

De laatste keer dat Brazilië op eigen bodem verloor was in 2002. Paraguay triomfeerde toen in een vriendschappelijke ontmoeting. 

Worden alleen competitieve interlands meegerekend, dan leed de 'Seleçao' zijn eerste thuisnederlaag sinds 1975. Destijds was Peru met 3-1 te sterk in de Copa America. Saillant genoeg werd ook dat duel afgewerkt in Belo Horizonte.

Het gebeurde nog nooit dat een gastheer van het WK met zulke grote cijfers onderuit ging. Het oude record was een nadelige marge van drie goals, hetgeen verschillende keren is voorgekomen, meest recentelijk in 2010 bij Zuid-Afrika-Uruguay (0-3).

Duitsland

Duitsland werd de eerste ploeg ooit die zeven keer scoorde in de halve finale van een WK. Het gebeurde slechts drie keer dat een land zes treffers maakte in dit stadium van het toernooi, twee keer in 1930 en voor het laatst in 1954.

Over 1954 gesproken: het gebeurde ook in dat jaar voor het laatst dat een team zeven goals fabriceerde in de knock-outfase van het WK. Destijds rekende Oostenrijk met 7-5 af met Zwitserland.

De laatste keer dat een land in de knock-outfase met minimaal zes doelpunten verschil zegevierde was in 1938, toen Zweden geen spaan heel liet van Cuba in de kwartfinales: 8-0.

Bekijk de uitslagen en het programma op het WK