Aanvoerder Robert van der Horst was zondag teleurgesteld, maar ook realistisch over de forse nederlaag van de hockeyers in de WK-finale tegen Australië.

Het team van coach Paul van Ass ging na een 1-0 voorsprong met liefst 6-1 onderuit in het Kyocera Stadion in Den Haag.

"Dit is heel teleurstellend, daar kunnen we niet omheen", aldus Van der Horst. "We hadden er veel van verwacht, dachten er klaar voor te zijn. We waren goed voorbereid op Australië. Maar zij waren beter, dat is een harde constatering.

"We startten nog wel goed en overleefden de eerste storm. Maar na de 1-1 gingen zij in overdrive en daar hadden wij geen antwoord op."

Toch had Van der Horst een compliment over voor zijn teamgenoten. "We zijn wel blijven knokken en naar voren blijven hockeyen. We zijn zelf één-op-één gaan spelen. Je kunt je afvragen of dat verstandig was, maar we zijn in ieder geval wel blijven vechten."

Wereldtop

Volgens Van der Horst was Australië de verdiende wereldkampioen. "Ja, het verschil met Australië was deze wedstrijd wel heel groot. De wereldtop zit dicht bij elkaar, maar Australië heeft bewezen een stapje verder te zijn."

"Ik ben nu niet bezig met de toekomst", zei de 29-jarige speler van Oranje Zwart. "We moeten dit eerst een plekje geven, het is hard genoeg om met 6-1 te verliezen."

Van Ass: 'Het zal wat tijd kosten om hiervan te herstellen' | Willem-Alexander: 'Trots op zowel mannen als vrouwen' | Nederlandse hockeyers overklast door Australië in WK-finale