Atlete Dafne Schippers heeft zondag haar Nederlands record op de zevenkamp verbeterd.

De Utrechtse kwam bij de prestigieuze meerkampwedstrijden in het Oostenrijkse Götzis tot een puntenaantal van 6545.

Haar oude record was 6477 punten. Daarmee veroverde ze vorig jaar op de WK in Moskou brons. Het record van Schippers was in Götzis goed voor de derde plaats. Die plek bezet ze nu ook op de wereldranglijst.

"Ik had niet verwacht dat ik hier net zo'n snelle 800 meter kon lopen als vorig jaar bij de WK in Moskou", zei Schippers na afloop. "Als het moet, kan ik dit kennelijk. Ik wilde graag een paar plekken stijgen en dat is gelukt.''

Schippers raakte zaterdag op achterstand door bij het hoogspringen ondermaats te presteren. "Maar ik ben fysiek goed in vorm. Vandaag waren het verspringen en het speerwerpen redelijk, maar er zit veel meer in en dat wil ik bij de EK in Zürich laten zien. Het hoogspringen is echt een verbeterpunt in de komende weken.''

Broersen

Nadine Broersen, de wereldkampioene indoor, eindigde op de vierde plaats met een persoonlijk record van 6535 punten.

Schippers scherpte zaterdag tijdens de zevenkamp het Nederlands record op de 200 meter al aan tot 22,35. Ze komt volgende week in actie op de 100 meter bij de FBK Games in Hengelo.

Tienkamper Pelle Rietveld heeft zondag aan de limiet van de Atletiekunie voldaan om in augustus mee te mogen doen aan de EK in Zürich. De 29-jarige atleet kwam bij de internationale meerkamp in Götzis tot 8204 punten en werd daarmee vijfde. De limiet was vastgelegd op 8030 punten.

Pieter Braun redde het niet om de limiet voor de Europese titelstrijd te halen. Het 21-jarige talent bleef steken op 7892 punten, goed voor de elfde plek.