De nieuwe Holland Acht van het Aegon Nationaal Roeiteam heeft het zaterdag bij de EK in Belgrado in de herkansing niet gered.

De ploeg van hoofdcoach Mark Emke kwam in een tijd van 5.37,730 als derde binnen, ruim achter Frankrijk (5.34,810) en vlak achter Wit-Rusland (5.37,050). De eerste twee boten kwalificeerden zich voor de finale, die zondag wordt gevaren.

De vrouwen-acht plaatste zich vrijdag direct voor de strijd om de medailles. Naast die ploeg verschijnt Nederland nog eens in 11 nummers aan de start voor de A-finale.

De mannen dubbelvier eindigde in de herkansing als vijfde en was daarmee uitgeschakeld. De lichte mannen vier-zonder ging niet van start vanwege ziekte bij Bjorn van den Ende.

WK

De EK roeien zijn voor de Nederlandse ploeg een belangrijke graadmeter voor de wereldtitelstrijd eind augustus in eigen land. De Europese titelstrijd had de afgelopen jaren geen prioriteit bij de Nederlandse roeibond (KNRB).

In Belgrado verscheen Nederland vrijdag met 16 boten aan de start. Skiffeur Roel Braas, goed voor brons in Sevilla, meldde zich af om privéredenen.