In het World Forum in Den Haag is vrijdagmiddag in het bijzijn van koning Willem-Alexander het WK hockey voor mannen en vrouwen officieel geopend. Dat gebeurde tijdens een kleurrijk muzikaal festijn, verzorgd door het Nederlands Blazers Ensemble.

Bij het spectaculaire openingsfeest waren onder anderen vertegenwoordigers van alle deelnemende teams, van de Nederlandse regering, van de gemeente Den Haag en van de Nederlandse en de internationale hockeybond FIH aanwezig.

De dertiende editie van het WK begint zaterdag op het complex van voetbalclub ADO Den Haag. Er doen 24 teams uit vijftien verschillende landen mee. Het omvangrijke toernooi is met ruim 200.000 verkochte tickets al vrijwel uitverkocht en eindigt op zondag 15 juni.

Burgemeester Jozias van Aartsen toonde zich trots op het evenement in zijn stad. "Het is het grootste sporttoernooi dat ooit in Den Haag is gehouden'', zei hij.

Voorzitter Jan Albers van de KNHB gaf aan dat er voor de hockeybond met het dubbele WK een droom uitkomt. "Het gaat niet alleen om hockey'', benadrukte hij.

Inspiratie

"We willen ouders en kinderen uit alle lagen van de bevolking samenbrengen op allerlei gebieden. Hopelijk zal de de beweging die dit WK stuwt nadien blijven voortleven en als inspiratie kunnen dienen voor de organisatie van andere sporttoernooien.''

Leandro Negre, de Spaanse voorzitter van de FIH, opende zijn speech met enkele volzinnen in het Nederlands. Daarvoor kreeg hij van de honderden aanwezigen een warm applaus.

"Dit is na Utrecht in 1998 het tweede dubbele WK in de geschiedenis van de FIH. Zestien jaar geleden was het een unieke ervaring en dat zal het nu ook weer zijn.''

Aan het einde van de show verklaarde Negre als FIH-preses de wereldtitelstrijd voor geopend.

Hoe ziet het programma van het WK hockey eruit?