De Nederlandse hockeyers hebben vrijdag de oefencampagne voor het WK in Den Haag, dat zaterdag begint, afgesloten met een royale zege.

Oranje versloeg Zuid-Afrika in het ADO-stadion met 6-0 in een oefenwedstrijdje van twee keer twintig minuten.

Voor de thuisploeg kwamen Constantijn Jonker (twee), Wouter Jolie, Robbert Kemperman, Jelle Galema en Jeroen Hertzberger tot scoren.

Seve van Ass maakte bij Nederland zijn rentree nadat hij het voorgaande oefenpotje op donderdag tegen Zuid-Korea (4-2) moest laten schieten vanwege een lichte voedselvergiftiging.

De zoon van de bondscoach Paul van Ass maakte tegen Zuid-Afrika nog geen echt topfitte indruk.

"Hij voelde zich nog niet helemaal lekker. Maar we hebben hem toch maar weer even laten meehobbelen'', liet de keuzeheer van Oranje weten.

Bouwwerk

Van Ass hechtte weinig waarde aan de uitslag tegen de mondiale middenmoter. ''Je kunt van al die oefenpotjes eigenlijk niets zeggen. Als je alles wint, is het niet goed, als je alles verliest evenmin en alles er tussenin betekent ook niks."

"Ik ben in elk geval tevreden over onze opbouw naar het WK toe. Iedereen is gelukkig ook fit gebleven. Wat het eindresultaat van het bouwwerk is, zullen we nog moeten zien. Maar ik ben blij dat de oefencampagne erop zit. Het WK moet nu gewoon gaan beginnen, er is genoeg gepraat.''

De Nederlandse mannenploeg opent zondag het WK met de groepswedstrijd tegen Argentinië. Oranje speelt op zondag 8 juni opnieuw tegen Zuid-Afrika, de nummer twaalf van de wereldranglijst.