De Nederlandse hockeymannen en -vrouwen strijden van 31 mei tot en met 15 juni in Den Haag om de wereldtitel. Aan de hand van vijf vragen blikt NU.nl met drie oud-internationals vooruit.

Welk land kan de Nederlandse vrouwen van de titel afhouden?

Jacques Brinkman (337 interlands): "Misschien Argentinië, maar eigenlijk kunnen ze het alleen zelf verknallen. Eva de Goede heeft nu wat last van haar schaambeen en als Lidewij Welten kan spelen is dat wel met een gebroken hand. Al met al zou het mij verbazen als het geen goud wordt voor Nederland."

Sophie Polkamp (127 interlands): "De grootste tegenstander van de hockeysters zijn ze zelf, ze kunnen van iedereen winnen. Maar ik verwacht geen enorme uitslagen. Er is een aantal heel sterke landen.

Roderick Weusthof (153 interlands): "Alleen Argentinië. Iedereen denkt dat Nederland zomaar kampioen gaat worden, maar ik weet een beetje de ins en outs van hoe de Argentijnse vrouwen trainen. Dat wordt zeker geen abc'tje voor Nederland."

Worden de Nederlandse mannen wereldkampioen?

Brinkman: 
"Ze zijn geen favoriet. Als ik nu een top vier moet maken: 1. Duitsland, 2. Australië, 3. Nederland en 4. België. Dat zijn de toplanden. Maar de verschillen in het mannenhockey zijn klein. Ook landen als Zuid-Korea en Engeland kunnen bij de laatste vier komen."

Polkamp: "Ze zijn zeker kanshebber. Ik denk dat ze een gunstige poule hebben, maar er zijn veel teams van een hoog niveau. Ik hoop dat alles op de goede plaats valt op het juiste moment: het mentale gedeelte, de vorm van de dag en een beetje geluk."

Weusthof: "Die hebben zeker een goede kans. Nederland doet altijd mee om de prijzen. En als je meedoet om de prijzen, kun je ook wereldkampioen worden. Op de World Hockey League hebben ze goed gespeeld en de winst gepakt. Dat geeft vertrouwen voor dit WK."

Welke man gaat het verschil maken voor Oranje?

Brinkman: "Mink van der Weerden, hij moet met doelpunten eigenlijk in de dubbele cijfers komen met zijn strafcorner. Punt van aandacht is de verdediging, de laatste jaren krijgt Nederland te veel doelpunten tegen."

Polkamp: "Mijn persoonlijke favoriet bij de Nederlandse heren is Robbert Kemperman."

Weusthof: "Ik verwacht dat jongeling Constantijn Jonker het heel goed gaat doen. Maar Nederland moet het met name van het collectief hebben. Een aantal sterke spelers als Robert van der Horst, Kemperman en Jaap Stockmann moet het goed gaan doen. En ik verwacht dat Van der Weerden topscorer van het toernooi wordt."

En welke vrouw gaat het verschil maken voor Oranje?

Brinkman: "Ik hoop op iemand als Xan de Waard. Zij is een jonge speelster en het zou een goed teken zijn als zo iemand het heel goed doet. Dat is sowieso de kracht van het Nederlandse vrouwenteam, er wordt constant verjongd. Bij bijvoorbeeld Argentinië is de 36-jarige Luciana Aymar nog steeds dé vrouw."

Polkamp: "Als ik één speelster moet noemen, is dat Welten. Ik hoop dat ze fit is en kan spelen. Die kan echt iets extra's brengen en het verschil maken. Maar je doet het bij hockey nooit alleen. Iedereen heeft zijn kwaliteiten. Eigenlijk kan ik iedereen wel opnoemen."

Weusthof: "Maartje Paumen gaat weer heel belangrijk worden. En als Welten kan spelen met haar handblessure is zij ook een sterke speelster. Maar ook verdedigster Caia van Maasakker is een heel degelijke hockeyster met een goede corner."

Kan de druk van een WK in eigen land ook verlammend werken?

Brinkman: "Het brengt zeker extra druk met zich mee. Er is enorm veel media-aandacht, spelers en speelsters zijn te zien in tv-commercials. En het toernooi is toch pas een succes als ze meedoen tot op de laatste speeldag, dus de finale. De openingswedstrijden zullen veel duidelijk maken over hoe ze met de omstandigheden omgaan."

Polkamp: "Dat kan het zeker, maar ik denk dat onze teams wel gewend zijn aan de druk en dat het alleen een voordeel zal zijn. Zeker een aantal ervaren spelers kan daar kracht uit halen en ik hoop dat ze daar de jonkies in mee trekken."

Weusthof: "Het zal eerder in positieve dan in negatieve zin het verschil maken. Als zo'n stadion met 15.000 man je aanmoedigt kun je net dat stapje extra doen."