Mink van der Weerden denkt dat hij door zijn goede strafcorner eerder in de selectie van de Nederlandse hockeyploeg is gekomen.

"Als speler zonder corner had ik waarschijnlijk die kans niet zo snel gekregen bij Oranje. Nu kan ik me als verdediger ook goed staande houden in het Nederlandse team, met dank aan alle trainingen en wedstrijden op topniveau", zegt de topscorer van Oranje-Zwart aan de vooravond van het WK.

Als rijzende ster van het Nederlands hockeyteam grossiert Van der Weerden inmiddels in bijnamen. De 25-jarige verdediger (41 goals in 54 interlands) vindt het allemaal best.

"Ik vind het lastig om op die manier over mezelf te praten. Dat laat ik dan maar aan de buitenwereld over'', zegt 'Het Kanon'.

Bondscoach Paul van Ass liet zich onlangs ontvallen dat Van der Weerden in zijn optiek inmiddels de beste strafcorner van de wereld heeft. Ook die ietwat gewaagde uitspraak, zeker zo vlak voor het begin van het WK in Den Haag, brengt de Brabander niet echt van zijn stuk.

"Het is een mooi compliment. Maar ik denk dat er internationaal nog wel vier of vijf man zijn, die heel erg goed zijn met hun strafcorner. Of het extra druk geeft? Nee hoor, ik speel altijd om te winnen. En ik wil uit elke strafcorner graag scoren. Niet voor mezelf, of voor mijn vriendin, familie of vrienden, maar voor het team.''

Sfeer proeven

Van der Weerden, die een studie fysiotherapie volgt, viel vier jaar geleden voor het WK in New Delhi (derde) nog af. "Maar dat was geen verrassing. De toenmalige bondscoach Michel van den Heuvel haalde me er in de voorbereiding bij om wat ervaring bij Oranje op te doen. Ik heb een maand sfeer kunnen proeven en kunnen wennen aan het hogere niveau."

"We zijn naar Zuid-Afrika en Doha geweest. Voor mij was het een fantastische manier om kennis met Oranje te maken. Van enige teleurstelling was geen sprake, omdat ik nooit de illusie had dat ik voor dat WK al in aanmerking zou komen."