Na haar dubbele goud op de langebaan in Sotsji werd Jorien ter Mors wekenlang enigszins geleefd. De 24-jarige Twentse heeft daarom zin om komend weekend weer te racen bij de wereldkampioenschappen shorttrack in Montreal.

Na thuiskomst uit Sotsji, waar Ter Mors goud won op de 1500 meter en de ploegenachtervolging, ging er veel tijd zitten in randzaken. "Ik heb niet echt veel rust gehad."

Naast het trainen waren er verplichtingen met sponsoren, huldigingen en uitnodigingen voor tv-programma’s. De WK in Montreal dit weekeinde komen voor Ter Mors als een welkome afwisseling.

"Alles tegelijk was het best druk. En het is vaak in de late uurtjes. Een echt ritme heb je niet. Ik ben blij dat ik even weg ga en dat er rust om me heen is."

Alleen de laatste dagen in Nederland waren minder druk en dat had gelijk zijn weerslag. "Dan bezinkt alles en gaat je lichaam reageren. Dan merk je pas hoeveel energie alles heeft gekost."

Door het goud op de 1500 meter is Ter Mors ineens een bekende Nederlander. "Je loopt niet zo makkelijk meer over straat. De Spelen zijn pas kort geleden, dus dat zal nog wel een beetje wegebben." Ook vanuit de shorttrackwereld kreeg ze leuke reacties op haar langebaansuccessen. "Iedereen is trots dat je goud haalt."

Makkelijk

Bij de Spelen in Sotsji noteerde Ter Mors een mooie serie bij het shorttrack met haar individuele klasseringen: vierde, vijfde en zesde. Logisch dus dat ze bij het WK - een allroundtoernooi over vier afstanden - mikt op het eindpodium.

"Ik heb laten zien dat ik allround heel goed ben. Alleen moet het allemaal net één of twee plaatsjes hoger."

"Het schaatsen gaat nog steeds heel goed. Ik rijd hard en makkelijk. Wat dat betreft kan ik wat moois laten zien. Het is alleen: hoe staat je hoofd ernaar en hoe scherp ben je op dat moment", kijkt Ter Mors vooruit. "Ik heb veel zin om weer te racen. Als je lekker schaatst, is dat altijd leuk."

Glans

Na haar sterke seizoen, waarin ze beslag legde op de Europese titel shorttrack én twee olympische titels op de langebaan, ligt er voor de Twentse geen druk meer op het WK.

"Ik heb een heel mooi seizoen en kan het extra mooi afsluiten op het WK. Aan de andere kant; lukt het niet dan is het geen schande. Vorig jaar moest die medaille er gewoon komen om het seizoen glans te geven. Nu zou het extra zijn."

Baanwielrennen

Over de invulling van haar zomerprogramma heeft Ter Mors, die vorig jaar bij de WK in het Hongaarse Debrecen zilver pakte op de 1000 meter en vijfde werd in het eindklassement, nog niet nagedacht.

Daarvoor zal ze na het toernooi in Canada samen met haar coach Jeroen Otter gaan zitten. Vaker baanwielrennen ziet de viervoudig Nederlands kampioene wel zitten.

"Ik wil even wat anders. Ik wil weer vier jaar door en dan is het fijn om wat andere trainingen doen. Een beetje uit het schaatswereldje, even wat andere mensen om je heen. Het baanwielrennen vind ik leuk en lijkt me een mooie uitdaging."

Hoe ziet het programma van het WK shorttrack eruit?

'Denk op mijn 70e nog terug aan val op Spelen'

Van Kerkhof wil pijn Spelen wegpoetsen met WK-medaille