Bibian Mental is de grootste troef voor Nederlands succes op de Paralympics, vrijdag komt de vlaggendraagster in actie.

De 41-jarige Mentel komt in actie op de snowboardcross. Na winst in alle zeven wereldbekers lijkt het goud in Sotsji een logisch doel.

Op de vraag of ze met iets anders dan de eerste plaats tevreden is, volgt een lange stilte met daarna: "Ik ben tevreden met elke medaille, denk ik", zegt Mentel in gesprek met NU.nl.

"Ik ben zeker de grote favoriet voor goud, maar het moet nog wel even gebeuren. Dat zeg ik constant. Kijk naar Sven Kramer, iedereen riep dat hij wel even goud ging halen op de tien kilometer. En toen ging Jorrit Bergsma ermee vandoor."

Goede sneeuw

Woensdag trainden de Nederlandse snowboarders voor het eerst op het wedstrijdparcours. "Ik was best wel nerveus voor die training, maar dat bleek nergens voor nodig. Er is de afgelopen nachten wat verse sneeuw gevallen. Het parcours lag er zodoende perfect bij."

Na de lastige omstandigheden tijdens de alpine-onderdelen vreesde Mentel voor slechte pistes. "De sneeuw was veel beter dan ik had verwacht. Ik heb twee goede runs kunnen rijden. Donderdag nog een stukje harder en dan vrijdag gaan we ervoor."

Het weer aan de Russische kust is de afgelopen dagen volledig omgeslagen. "Twee dagen geleden zat ik met bijna achttien graden celsius op de tribune en nu is het net onder het vriespunt. Ik vind het wel fijn. We zijn hier toch op de Winterspelen hè."

Wanneer komen de Nederlandse paralympiërs in actie?