Noorwegen is de morele winnaar van de medaillespiegel van de Winterspelen in Sotsji. Het Scandinavische land veroverde één medaille per 197.656 inwoners.

Op de echte medaillestand eindigde Noorwegen als tweede achter Rusland. Ole Einar Björndalen en consorten sleepten 26 plakken in de wacht terwijl het land slechts 5.136.700 inwoners heeft.

Rusland veroverde 33 medailles, een score van één medaille per 4.354.545 inwoners. Daarmee moeten de Russen liefst dertien landen boven zich dulden.

Eén van die landen is Nederland. De Oranje-equipe keerde met 24 medailles huiswaarts, een score van één medaille op elke 700.816 inwoners. Daarmee bezet Nederland op deze lijst de zesde plek, één plaats lager dan op de echte medaillespiegel.

De delegatie van chef de mission Maurits Hendriks wordt afgetroefd door Noorwegen, Slovenië, Oostenrijk, Letland en Zweden, landen met minder inwoners dan Nederland.

In totaal veroverden 26 landen minimaal één medaille in Sotsji. Onderaan de lijst waarbij rekening is gehouden met het aantal inwoners treffen we China. De Aziatische grootmacht hield negen plakken over aan de Spelen, oftewel één medaille per 150 miljoen inwoners.

80 inch

Het is vanwege het inwoneraantal - meer dan 1,3 miljard - praktisch onmogelijk voor China om in dit soort overzichten positief op te vallen. Stel dat de Chinezen elke mogelijke medaille hadden gewonnen in Sotsji, dan nog hadden ze slechts één medaille gehad per 4,5 miljoen inwoners.

China ontbreekt ook in onderstaande grafiek, omdat u anders een 80 inch-beeldscherm nodig hebt.

In de onderste regionen staan ook de Verenigde Staten (één medaille per 11,3 miljoen inwoners) en Groot-Brittannië (één medaille per 15,9 miljoen inwoners). Duitsland en Frankrijk moeten genoegen nemen met een plek in de middenmoot, ver onder Nederland.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen