Shorttrackster Yara van Kerkhof komt donderdag bij de Olympische Spelen op de 500 meter in de eerste kwartfinale in actie.

De specialiste op het korte werk strijdt met de Canadese Marianne St-Gelais, de Zuid-Koreaanse Seung-Hi Park en de Britse Charlotte Gilmartin om een plaats in de halve finales.

Daarvoor moet ze bij de beste twee in haar race eindigen.

Jorien ter Mors staat in de derde race met verder de Chinese Liu Quihong, de Zuid-Koreaanse Alang Kim en de Russische Sofia Prosvirnova.

De wedstrijden in het Iceberg Skating Palace, met verder bij de mannen de heats op de 1000 meter en de halve finales op de aflossing, beginnen om 11.00 uur Nederlandse tijd.

'Goede startpositie'

Van Kerkhof heeft zich snel over de ontgoocheling van de uitschakeling op de 3000 meter aflossing heen gezet. ''Voor mij en Jorien was dat ook makkelijker omdat we nog op drie andere afstanden in actie komen.''

De 500 meter, waarvoor ze zich maandag voor de kwartfinales kwalificeerde, heeft daarbij haar voorkeur. ''Een goede startpositie is heel belangrijk en dan is het gewoon alles of niets.''

Olympisch en wereldkampioene Wang Meng ontbreekt in Sotsji vanwege een blessure. Van Kerkhof, die de tweede startpositite van binnenuit kreeg toebedeeld, trof het niet met de loting. Twee van haar tegenstandsters, St-Gelais en Park, behoren tot de favorieten voor het goud. De Canadese pakte vier jaar geleden in Vancouver al zilver.

Bekijk het volledige programma van de Spelen