Iouri Podladtchikov is dinsdagavond olympisch kampioen geworden op het onderdeel halfpipe met een score van 94,75.

De in Rusland geboren Zwitserse snowboarder volgde in het Rosa Choetor Extreme Park tweevoudig titelhouder Shaun White op.

De favoriete Amerikaan haalde in beide runs zijn hoogste niveau niet en landde zeer verrassend zelfs naast het erepodium.

De Japanners Ayumu Hirano, 15 jaar pas, en Taku Hiraoka pakten het zilver en brons. Hirano schreef geschiedenis door als jongste olympische sporter ooit een medaille in de sneeuw te veroveren.  De jongste medaillewinnaar op de winterspelen is nog altijd Scott Allen. Hij won in 1964 als 14-jarige kunstrijder brons in Innsbruck.

White kwalificeerde zich met 95,75 wel als eerste voor de eindstrijd. Daarin ging het veel minder naar wens. In de eerste run begon de 27-jarige kampioen van Turijn (2006) en Vancouver (2010) weliswaar met een gigantische 'luchtsprong', het vervolg met de schroeven en de salto's leidde tot ontzetting bij zijn vele fans.

White kwam op zijn kont terecht en landde een keer op de rand van de ijsmuur.

Ontknoping

Met een waardering van slechts 35,00, ver onder zijn stand, kon het in de tweede poging - de beste telt - alleen maar beter gaan. Dat gebeurde ook (90,25) maar niet voldoende. Op kleine onderdelen was terechte kritiek.

Podladtchikov was toen al ver boven zichzelf uit gestegen en zorgde voor een sensationele ontknoping. Hirano (93,50) en de drie jaar ouder Hiraoka (92,25) konden zijn uitzinnige plezier niet meer bederven.

De Nederlanders Dimi de Jong en Dolf van der Wal werden in de kwalificaties uitgeschakeld. Zie vielen in hun heat na twee runs buiten de top negen.

Schansspringen

De Duitse schansspringster Carina Vogt is de eerste olympische goudenmedaillewinnares. Dinsdag zette ze sprongen van 103 en 97,5 meter neer en dat leverde haar 247,4 punten op. 

De Oostenrijkse favoriete Daniela Iraschko-Stolz deed het met 246,2 punten net iets minder goed. Coline Mattel uit Frankrijk kwam tot 245,2 punten en pakte het brons. 

Schansspringen voor vrouwen staat in Sotsji voor het eerst op de olympische kalender. Voor de Spelen van Vancouver in 2010 probeerden de vrouwen hun sport ook al olympisch te krijgen, maar de internationale skibond FIS oordeelde dat de sport nog te klein was. Een gang naar de Canadese rechter met een beroep op een antidiscriminatiewet leverde ook niets op. 

Bij de Winterspelen is er nu nog één sport die alleen door mannen wordt beoefend. De Noordse combinatie, een mix van schansspringen en langlaufen, kent woensdag zijn eerste onderdeel. 

Rodelen

De Duitse Natalie Geisenberger veroverde olympisch goud bij het rodelen. Ze won met een straatlengte voorsprong op haar naaste belaagster en landgenote Tatjana Huefner die zilver pakte. Brons was er voor de Amerikaanse Erin Hamlin.

Geisenberger pakte maandag in de eerste run meteen een voorsprong van bijna een halve seconde op de concurrentie en wist die in de twee daaropvolgende runs verder uit te bouwen. Als enige rodelaarster wist ze de barrière van vijftig seconden te slechten.

Bij de mannen ging eerder het goud ook al naar Duitsland. Felix Loch was daar net als Geisenberger een klasse apart.

Lees ook: De Jong: 'Niet wat ik ervan had verwacht'

Lees ook: Zware val speelt snowboarder Van der Wal parten