Dimi de Jong heeft zijn debuut op de Olympische Spelen niet kunnen opluisteren met een finaleplaats. Een valpartij in zijn eerste en een fout aan het begin van zijn tweede run kostte de negentienjarige Hagenaar een plek bij de beste negen snowboarders die wel doorgingen in de half-pipe.

"Ik ben best wel een beetje teleurgesteld", bekende De Jong na afloop. "Dit is duidelijk niet wat ik van de Olympische Spelen had verwacht."

"In de eerste run ging ik onderuit op een truc die ik altijd land. Bij de tweede viel ik bijna bij mijn eerste sprong. Ik kon het herstellen en probeerde hem nog op te pakken, maar het was absoluut niet ideaal."

De Jong noteerde in zijn tweede poging ook maar vijf sprongen waar een groot deel van de concurrentie er zes per afdaling liet zien. "Maar dat was ook zo gepland", legde de Nederlander uit.

"Zes sprongen was niet de bedoeling, ik ging voor vijf. Dat doen meer snowboarders. Ik kwam met de lijn niet helemaal uit om voor zes te gaan. Maar het is wat je voorkeur heeft. Bij vijf sprongen heb je doorgaans iets meer hoogte in de sprong, en bij zes kun je een truc meer laten zien."

Zenuwen

De Jong wilde zijn mislukte kwalificatie niet afschuiven op de moeilijke omstandigheden in de pipe. "Bij de trainingen de afgelopen dagen was de sneeuw en de pipe echt slecht. Maar vandaag was hij een stuk beter. Daar lag het niet aan."

Hij gaf wel toe dat de druk hem misschien partte speelde. "Ik heb normaal nooit last van de zenuwen, ben nooit zenuwachtig. Maar hier was het wel anders hoor, met al die mensen die beneden aan de pipe zaten."

Wat voor enigszins een zure nasmaak zorgde bij De Jong, waren de relatief lage scores die goed waren voor minimaal een plek in de halve finales. Zelfs in de top drie, goed voor rechtstreekse plaatsing voor de finale, stond slechts één score van boven de negentig.

"De scores waren echt laag. Als ik gewoon had laten zien wat ik kan, was het me makkelijk gelukt daar bij te zitten."

Lees ook: De Jong en Van der Wal uitgeschakeld op halfpipe

Lees ook: Zware val speelt snowboarder Van der Wal parten