Snowboarder Dolf van der Wal begon dinsdag bij de Spelen met drie sterke sprongen aan zijn eerste run van de kwalificaties, maar kwam halverwege vol op de rand van de halfpipe terecht. 

Met flinke pijn in de rug en de schouders begon hij nog aan zijn tweede run, maar de Nederlander kwam tekort voor een plek in de halve finales.

"Ik heb aardig wat pijn", gaf hij na afloop van zijn tweede run toe. "Het voelt nu best heftig. Ik kan mijn schouders ook niet helemaal lekker draaien."

Van der Wal kon geen verklaring geven voor het feit dat hij buiten de pipe belandde. "Ik heb geen idee hoe dit kon. Ik sneed de sprong wel verkeerd aan en merkte in de lucht al dat het mis was. Maar dit gebeurt me bij deze truc, een 'back 9', nooit. Ik ben sowieso nog nooit boven op de rand geland."

"Eigenlijk was ik blij dat ik überhaupt nog van start kon gaan in de tweede run. Het deed echt overal pijn, maar ik dacht: ik probeer het gewoon."

Slechte condities

De scores in de eerste heat van de kwalificaties bij de halfpipe vielen over de hele linie teen. Dat kwam mede doordat naast de Nederlander bijna elke andere snowboarder onderuit ging in de pipe, waar vooral tijdens de trainingen in aanloop naar de wedstrijd sprake was van bar slechte condities.

"Mijn eerste drie sprongen in de eerste run waren wel erg goed", haalt Van der Wal terug. "Als ik die 'back 9' geland had, was ik zeker door geweest. Misschien zelfs wel bij de top drie en dus rechtstreeks naar de finale. De scores vielen namelijk nogal tegen."

"Het is jammer dat je er dan door zo'n fout uitligt. Het is stom: de laatste drie wedstrijden ging het steeds beter. Ik landde echt elke run en dan verkloot ik het hier. Zonde."

Lees ook: De Jong en Van der Wal uitgeschakeld op halfpipe