Nu de relatie tussen Nederland en Rusland het afgelopen jaar wat deuken heeft opgelopen, lijken de Spelen in Sotsji een ideale gelegenheid om de banden weer aan te halen.

De Nederlandse ambassadeur Ron van Dartel, normaal gesproken gestationeerd in Moskou, hoeft zelf weinig moeite te doen om Nederland te promoten bij de Russen.

"Dat gaat eigenlijk vanzelf. Ik vind het jammer dat er op de tribunes wat minder Oranje is dan normaal, maar wanneer je het enthousiasme in de stadions ziet, is dat goede promotie van ons land", aldus Van Dartel, die even kantoor houdt in Sotsji, tegen NU.nl.

De Russische president Vladimir Poetin kwam zondag zelfs even langs in het Holland Heineken House. "Ik zou niet durven stellen dat het komt door de promotie van Nederland. Hij is ook bij de Oostenrijkers langs geweest en wil wat interesse tonen. Hij kwam gewoon even langs om Ireen Wüst te feliciteren."

Van Dartel merkt dat de Spelen voor een goede sfeer hebben gezorgd in Rusland, ondanks de zware tijden bij het opbouwen van het olympisch park. "De Russen zijn trots dat de Spelen hier plaatsvinden na al die voorbereidingen. Dat gevoel ontstaat in ieder land bij de Spelen en ik verwacht een hoogtepunt in het enthousiasme wanneer het ijshockey begint."

Bekijk het interview: