Resoluut nam Niels Kerstholt de leiding in de halve finale op de 1500 meter, maar in de laatste ronde werd hij voorbijgestoken en plaatste zich niet voor de finale. "Dat is jammer", stelde hij vast. "Ik heb gegokt en verloren."

"Ik koos ervoor om op kop te rijden. Dat had ik in de eerste rit ook gedaan en dat pakte goed uit. Al nam daar ook iemand over en dat scheelt veel energie", legde Kerstholt uit.

In de halve finale kwam er lange tijd niemand voorbij en toen de Chinees Tianyu Han hem passeerde gebeurde dat met net te veel snelheid.

Kerstholt: "Ik moest alles op kop doen. Ik dacht dat er eentje voorbij zou komen waarmee ik mee zou kunnen, maar ik sloot niet snel genoeg aan bij Han en daardoor reed ik in feite nog steeds op kop."

"Toen dat gebeurde dacht ik wel: waarom probeer je te sparen? Maak nou even die twee klappen die bocht in en sluit aan. Ik was namelijk nog lang niet dood."

Waarschuwing

Omdat hij niet in de windschaduw van zijn voorganger kon kruipen verspilde Kerstholt te veel energie om in de laatste meters zijn positie te kunnen verdedigen. Toch was een andere tactiek geen optie geweest. "Als je achterin rijdt, zoals bijvoorbeeld Semen Elistratov deed, dan heb je de kans om in het gedrang gehinderd te worden."

Voor de 1000 meter is Kerstholt daarom niet van plan om zijn aanpak om te gooien. "Wie ben ik om ineens op de Spelen mijn manier van rijden om te gooien? Ik zal dan ook op kop starten, eentje laten komen en dan meteen meegaan."

"Daarna moet ik de boel dichthouden. Dat is mijn waarschuwing van vandaag."