Een superieure selectie kunstrijders heeft Rusland zondag aan de eerste gouden medaille geholpen op de Olympische Winterspelen in Sotsji.

Dat stond al bijna anderhalf uur voor afloop van de landenwedstrijd, met optredens van paarrijders, ijsdansers en vrouwelijke en mannelijke solisten, vast.

Toen was ook duidelijk dat de naaste rivaal Canada zilver had in deze nieuwe discipline in Sotsji. Jevgeni Ploesjenko zorgde met zijn vrije kür voor de niet meer te overbruggen kloof. Het brons was voor de Amerikaanse equipe.

Ploesjenko deed wat de fans van de drievoudig wereldkampioen eisten: domineren en charmeren op het ijs. Door veel blessureleed was er enige twijfel gerezen, maar de aanvoerder van het Russische 'dreamteam' wuifde die weg.

Na afloop bevestigde hij tevens zijn deelname aan het individuele toernooi. "Dit was maar een opwarmertje. Ik wil nog meer medailles en verheug me op de strijd met de jonge kunstrijders.''

Supertalent

In navolging van Ploesjenko, die de Canadees Kevin Reynolds en de Japanner Tatsuki Machida net voorbleef, werd bij de vrouwen Joelia Lipnitskaja als verreweg de beste van de overgebleven schaatssters - slechts vijf van de tien deelnemende landen haalden de finale - beoordeeld.

Het vijftienjarige supertalent had met een score van 141,51 een grote voorsprong op de Amerikaanse Gracie Gold (129,38) en de Italiaanse Valentina Marchei (112,51). De Canadese Kaetlyn Osmond werd laatste.

Rodelen

Felix Loch hielp Duitsland aan de eerste medaille. De 24-jarige titelverdediger was met overmacht de sterkste in het rodelen.  De Rus Albert Demchenko legde beslag op het zilver, de Italiaan Armin Zöggeler eigende zich het brons toe.

Loch stortte zaterdag in de eerste twee runs al het fundament voor de zege, zondag breidde hij zijn voorsprong uit.

Ondanks zijn jonge leeftijd draait Loch al jaren mee in de top. In 2008 veroverde de Duitser op amper achttienjarige leeftijd al de wereldtitel en vier jaar geleden werd hij de jongste olympische kampioen aller tijden in het rodelen.

De 42-jarige zilveren medaillewinnaar Demchenko nam deel aan zijn zevende Winterspelen. Vóór zijn deelname in Sotsji veroverde hij alleen in Turijn 2006 een medaille, zilver. De veertigjarige Zöggeler pakte op zijn zesde opeenvolgende olympische Winterspelen een medaille.

Bekijk de uitslagen op de Olympische Winterspelen