Schansspringer Thomas Morgenstern heeft zich zaterdag simpel geplaatst voor de olympische finale op de kleine schans. De Oostenrijker, die na een val in een training begin januari een week in het ziekenhuis lag, werd tijdens de kwalificatie negende. Hij liet een sprong van 99,5 meter noteren.

Van de 51 deelnemers plaatsten zich er veertig voor de eerste ronde op zondag. Van hen was de Oostenrijker Michael Hayböck met een score van 128,6 punten de beste.

De Duitser Andreas Wank, die tweede werd, had met 102,5 meter de verste sprong.

Bij de veertig gekwalificeerden komen nog tien mannen die al voorgeselecteerd waren. Onder hen zijn toppers als de Oostenrijker Gregor Schlierenzauer en Simon Ammann uit Zwitserland.

Rodelen

Bij het rodelen voor mannen gaat de Duitser Felix Loch na twee runs aan de leiding. Hij was in de tweede afdaling, die hij als enige in minder dan 52 tellen aflegde, ruimschoots sneller dan Albert Demtsjenko.

Hij passeerde de Rus, die de snelste was in de eerste run, dan ook in de stand. Het verschil tussen de twee bedraagt 0,294 seconden.

Armin Zoeggeler is de nummer drie. De Italiaan, die in 2002 en 2006 olympisch kampioen werd, staat op 0,744 seconden van Loch derde. Lochs landgenoot Andi Langenhahn, de nummer vier uit de tussenstand, geeft al 1,038 tellen toe.

Zondag worden de medailles verdeeld bij het rodelen. Dan staan runs drie en vier op het programma.

Kunstrijden

Rusland lijkt zondag bij het kunstrijden een gouden medaille te kunnen bijschrijven. Ksenia Stolbova en Fedor Klimov wonnen zaterdag de vrije kür voor paren in de landenwedstrijd, waardoor Rusland in het klassement verder afstand neemt van nummer twee Canada.

Kirsten Moore-Towers en Dylan Moscovitch finishten voor Canada op de tweede plek. De Italianen Stefania Berton en Ondrej Hotarek werden derde.

De Canadezen, die na vijf onderdelen zes punten minder hebben dan Rusland, zijn de enigen die het de Russen nog moeilijk kunnen maken. De Verenigde Staten staan op ruime afstand van het gastland derde.

Er volgen zondag nog drie onderdelen: de vrije kür voor de mannen, de vrije kür voor vrouwen en de afsluitende vrije dans bij het ijsdansen.