De Noorse biatleet Ole Einar Björndalen heeft zaterdag in Sotsji de zevende gouden olympische medaille uit zijn carrière veroverd. De veertigjarige routinier, de succesvolste biatleet ooit, was de beste op de 10 kilometer sprint. 

Björndalen had één schietfout, maar met een tijd van 24.33,50 hield hij de foutloze Oostenrijker Dominik Landertinger en de Tsjech Jaroslav Soukup net achter zich.

,,Vandaag was voor mij de beste wedstrijd van het seizoen. Ik verkeer in uitstekende vorm'', zei de Noor, vooraf slechts een outsider omdat hij al twee jaar geen wedstrijd had gewonnen.

"Op het moeilijke parcours had ik een supergevoel. Ik had het geluk de goede ski te hebben'', aldus Björndalen, die door zijn gouden medaille de oudste olympisch kampioen op de Winterspelen ooit werd.

De twee biatleten die op voorhand tot grote favorieten waren gebombardeerd, stelden in Sotsji teleur. Wereldkampioen Emil Hegle Svendsen, een landgenoot van Björndalen, vergooide zijn kansen bij het schieten en eindigde op de negende plaats. Hetzelfde gold voor wereldbekerleider Martin Fourcade uit Frankrijk, die zesde werd.

Daehlie

Met zijn twaalfde olympische medaille sinds 1998 (zeven gouden, vier zilveren en een bronzen) evenaarde Björndalen, bezig aan zijn zesde Spelen, het record van de Noorse langlaufer Björn Daehlie, die direct na afloop aanwezig was om zijn landgenoot te feliciteren.

Daehlie werd tussen 1992 en 1998 acht keer olympisch kampioen, waarmee hij Björndalen nog net voorblijft. "Ik ben zwaar onder de indruk. Hij is als veertigjarige de snelste op de ski's, ik denk niet dat zijn tegenstanders dit verwacht hadden'', zei Daehlie in een interview op de Noorse televisie.

Maandag mag Björndalen opnieuw aantreden, in de achtervolging. Na de winst van zaterdag geldt hij op dat onderdeel als topfavoriet. De voorsprong die hij in de sprint op zijn concurrenten opbouwde, neemt hij mee naar de achtervolging.

Moguls

De Canadese Justine Dufour-Lapointe heeft olympisch goud gepakt bij het freestyle skiën op het onderdeel moguls. Ze bleef in de finale haar zus Chloe voor die zilver pakte. 

Brons was er voor Hannah Kearney die in 2010 goud veroverde in Vancouver .

Het onderdeel moguls was de eerste tak van het freestyle skiën dat op het olympische programma kwam, in 1992 in het Franse Albertville.