Niels Kerstholt heeft nog geen beslissing genomen over het vervolg van zijn carrière na de Spelen, maar de shorttracker loopt rond in Sotsji alsof hij aan het laatste hoofdstuk van zijn topsportloopbaan bezig is.

"Ik merk nu al dat ik dit zo ga missen. Het leven van een topsporter is best mooi. Eén ding doen om het maximale uit mezelf te halen, dat is zo heerlijk", mijmert Kerstholt tegen NUsport, een paar dagen voor hij in actie komt in het Iceberg-stadion.

De dertigjarige Utrechter plakt er na zijn derde olympische deelname mogelijk nog een jaartje aan vast om het EK van 2015 in eigen land mee te maken. Dat hangt wel van zijn plezier, een eventuele sponsor en het perspectief op een andere baan af.

"Misschien geniet ik er nog van om heel eventjes door te gaan, maar zo loop ik hier niet rond. Ik rijd alsof het mijn laatste wedstrijd is. Dat heb ik ook een beetje nodig. Als ik met de gedachte rijd dat ik nog zoveel jaar door moet, gaat het al weer tegen staan."

Vorm

Kerstholt had tijdens de eerste trainingen in Rusland nog wat moeite, maar nu de wedstrijden naderen begint de vorm te komen. De meest ervaren kracht bij de equipe van bondscoach Jeroen Otter rijdt alle individuele afstanden en de relay, het belangrijkste onderdeel van de Nederlanders.

"Ik zag eerst teamgenoten Sjinkie Knegt en Freek van der Wart mooie dingen doen en moest echt werken om bij te blijven. Ik was stijf en nu begint alles net wat soepeler te worden. De souplesse begint te komen en ik kan eindelijk leuke dingetjes proberen om mensen in te halen."

Bekroning

Eremetaal zou de ultieme bekroning zijn op de carrière van Kerstholt. "Ik zou heel graag een individuele medaille willen halen. Het maakt niet uit op welke afstand. Ik ben niet elke World Cup in de buurt van het podium, dus de kans is niet heel groot."

"Ik ben wel een keer tweede geworden bij de World Cup in China. Bij mij weet je het nooit. Als ik dit nu voel, denk ik dat het wel eens heel leuke weken zouden kunnen worden. Mijn kansen zijn niet megagroot, Knegt en Van der Wart hebben meer kans, maar ik zit er niet ver van af. Ik heb maar één wedstrijd nodig."

Bekijk het volledige programma van de Spelen