De Russische kunstschaatsers hebben de eerste dag van de landenwedstrijd op de Olympische Spelen in Sotsji als klassementsleider afgesloten.

Dat is te danken aan Tatjana Volosozjar en Maksim Trankov, die bij de korte kür voor paren met 83,79 punten zegevierden. Meagan Duhamel en Eric Radford (73,10) uit Canada werden tweede, gevolgd door de Chinezen Cheng Peng en Hao Zhang (71,01).

Rusland heeft in het klassement twee punten voorsprong op Canada en vier op China. Japan staat teleurstellend vierde. Yuzuru Hanyu had eerder op de dag de korte kür bij de mannen gewonnen. Zijn landgenoten Narumi Takahashi en Ryuichi Kihara kwamen daarna bij de paren echter niet verder dan de achtste plek.

Japan heeft alle kans om zich weer terug naar een podiumplek te schaatsen. Er worden in het weekeinde nog zes teamonderdelen verreden.

Ploesjenko

Jevgeni Ploesjenko bracht het publiek tijdens de korte kür in vervoering. De 31-jarige showman toonde in de nog niet uitverkochte Iceberg Skating Palace aan dat hij nog steeds bij de wereldtop hoort. Met een score van 91,39 punten, een persoonlijk record, zette de drievoudige wereldkampioen het thuisland op de tweede plaats neer.

Ploesjenko, die lange tijd werd achtervolgd door blessures, danste op de klanken van de soundtrack van de film Moulin Rouge ('Tango van Roxanne') als een jonge god over het ijs. ''Het was geweldig, ik ben heel erg gelukkig'', jubelde de olympisch kampioen van 2006.

''Het valt niet mee om voor eigen publiek te excelleren. Maar ik hoorde van alle kanten mijn naam roepen en applaus komen. Dit zijn mijn vierde Spelen, maar die massale steun is nieuw voor me.''