Elke ochtend blikt NUsport met een kenner vooruit op de wedstrijddag in Sotsji. Vandaag oud-snowboardster Britt Berghuis over de kansen van Cheryl Maas op het onderdeel slopestyle, dat zijn debuut maakt op het olympische programma.

"Vooropgesteld: ik denk dat het heel goed is voor de ontwikkeling van het snowboarden dat de slopestyle eindelijk olympisch is gemaakt. Dat brengt ook weer extra erkenning met zich mee voor onze sport."

"De slopestyle is een combinatie van alle facetten van het freestyle snowboarden. Het biedt dus echt een totaalplaatje. Ik denk dan ook dat de wedstrijd vanmiddag een paar heel spectaculaire beelden gaat opleveren."

"Als Cheryl gewoon 'haar ding' doet, laat zien wat ze eigenlijk altijd wel laat zien, dan moet kwalificatie voor de finale geen enkel probleem zijn. Dan komt dat wel goed. Cheryl behoort namelijk tot de absolute wereldtop."

"Daarnaast heeft zij de afgelopen jaren ook een heel belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het vrouwensnowboarden. Ze heeft onze sport echt naar een hoger niveau getild. Ik denk wel dat we haar daarin een rolmodel kunnen noemen."

"Dat er vraagtekens worden geplaatst bij de veiligheid van de baan begrijp ik wel. Ik neem aan dat als de rijders daarover klagen, het ook echt zo is. De organisatie moet op het advies van de snowboarders afgaan. Die kennen hun grenzen en hebben recht van spreken als het over hun eigen veiligheid gaat."

24 snowboardsters

De slopestyle gaat donderdag om 11.00 uur Nederlandse tijd van start met de kwalificatiewedstrijd. De 24 snowboardsters komen in twee groepen van twaalf naar beneden. De beste drie uit beide groepen plaatsen zich rechtstreeks voor de finale.

De nummers vier tot en met negen van beide groepen rijden nog een halve finale. Uit die snowboarders worden de laatste zes van de uiteindelijk twaalf finalisten geselecteerd. De halve finales en de finale worden op zondag 9 februari afgewerkt.

Bekijk het programma van de Spelen