In de aanloop naar de Winterpelen zal Jorien ter Mors niet bijzonder veel langebaantrainingen afwerken.

"Ik heb vorige week vrijdag mijn eerste langebaantraining sinds het olympisch kwalificatietoernooi gedaan", vertelt Ter Mors, die op de langebaan in actie zal komen op de 1500 meter.

"Maar verder heb ik nog geen idee. Ik weet dat ik donderdag weer even op de langebaan sta en zaterdag voordat ik vertrek nog een wedstrijdje rijd, even voor het gevoel."

Omdat het toernooi voor haar begint met shorttrack, de 500 meter, ligt het niet in de lijn der verwachting dat ze vlak voor het toernooi vaak op de 400-meterbaan zal staan.

"Ik kan niet te veel op de langebaan doen, want mijn langebaanwedstrijd is na mijn shorttrackwedstrijd. Het is dus niet zo dat ik even drie dagen kan langebanen, want ik heb eerst die shorttrackwedstrijd."

De precieze indeling van haar olympische voorbereiding legt Ter Mors volledig in de handen van haar coach Jeroen Otter.

"Hoe we het schema plannen is Jeroen zijn taak en daar vertrouw ik volledig op. Ik heb het gevoel dat wat hij schrijft goed is en dat het mij naar succes zal brengen", benadrukt ze. "Als ik dat vertrouwen niet zou hebben, dan schreef ik zelf mijn schema's wel."

Meer gevoelswaarde

Shorttrack heeft gevoelsmatig meer waarde voor Ter Mors. Dat blijkt ook uit de verwachtingen die ze koestert voor de aflossingswedstrijd, het ploegonderdeel in het shorttrack, en de ploegenachtervolging op de langebaan. Een medaille op het shorttrackonderdeel zou veel meer betekenen, denkt ze.

"Een bronzen medaille op relay is meer waard dan een gouden op de ploegenachtervolging. Omdat het heel uniek is in de sport dat er überhaupt een medaille in het shorttrack wordt gehaald", stelt ze. "Op de langebaan wordt het meer verwacht. In het shorttrack ligt die verwachting er niet."

Toch is dat soort vergelijkingen uiteindelijk niet waar het Ter Mors om gaat. Ook het feit dat ze twee disciplines op de Winterspelen combineert is voor haar geen prestatie op zich. "Ik heb maar één doel en dat is om met een medaille hier weg te gaan."

Dat geldt voor het shorttrack, maar evenzeer voor de langebaan. "Ik ga op de 1500 meter van start voor een medaille. Niet om op de Olympische Spelen te staan. Winnen is winnen."

Lees ook: Van der Wart topfit naar Winterspelen

Lees ook: Breeuwsma hekelt besluit KNSB over 500 meter

Lees ook: Knegt en Kerstholt rijden alle afstanden in Sotsji

Lees ook: Overzicht: gekwalificeerde Nederlanders voor Sotsji 2014