Het was een klap voor Daan Breeuwsma: de shorttracker werd niet geselecteerd voor de 500 meter in Sotsji. Daarmee komt hij niet op een individueel onderdeel in actie, maar alleen op de relay. "Dit is balen. Ik was de eerste van ons die genomineerd was voor de Spelen."

Op de Winterspelen heeft Nederland drie startposities op de 500 meter, maar met Freek van der Wart, Niels Kerstholt, Sjinkie Knegt en Breeuwsma waren er vier rijders voor de afstand geplaatst. Het was aan de selectiecommissie van de KNSB om te bepalen wie zou afvallen. Dat werd Breeuwsma.

"Ik had heel graag de 500 meter willen rijden. Je droomt daarvan", benadrukt Breeuwsma. "Maar ze hebben niet voor mij gekozen en dat is heel zuur. Ik heb niet alleen voor de relay getraind."

Breeuwsma had moeite om de beslissing van de selectiecommissie te accepteren. "Er werd van tevoren gezegd dat ze op de relay de grootste kans op een medaille zien en dat het daarom ook mooi zou zijn als ieder lid van de relayploeg ook individueel zou rijden."

Op die manier zouden de rijders kunnen wennen aan het ijs en de wedstrijdomstandigheden voordat de belangrijke teamwedstrijd zou worden verreden.

Infectie

Aan die koppeling tussen relay en een individuele afstand had Breeuwsma zich de afgelopen maanden vastgehouden, want prestaties op het ijs gaven geen houvast. De Fries was namelijk getroffen door een virale infectie.

"Ik had er wel vertrouwen in dat ik de 500 zou rijden. Ik vind het wel een beetje apart dat wat er gezegd werd niet helemaal werd nagekomen."

In de aanloop naar de Spelen kreeg Sjinkie Knegt, die door een blessure ook geen 500 meters had gereden, de kans om zich via het EK nog voor de sprint te plaatsen. Dat Breeuwsma die mogelijkheid niet kreeg, stak hem.

"Ik heb geen extra kans gekregen. Misschien als er een skate-off was geweest en ik daarin vierde was geworden had ik gedacht: oké. Maar nu heb ik niet kunnen laten zien wat ik kan."

Voor Breeuwsma rest er de komende tijd niets anders dan de teleurstelling van zich af te werpen en zich vol overgave op de relay te richten. De Fries is ervan overtuigd dat hem dat zal lukken. "Ik ga met een positief gevoel naar Sotsji, zeker."

Otter

Bondscoach Jeroen Otter, die ook zitting had in de selectiecommissie, kan zich de teleurstelling van zijn pupil goed voorstellen. "Ik vind het niet meer dan logisch dat hij gefrustreerd en boos is. Ik begrijp het omdat hij zo hard rijdt."

De vergelijking met de situatie van Knegt vindt hij echter niet opgaan, want hij werd bewust door de coach bij de World Cups in Turijn en Kolomna aan de kant gehouden om de rijder te sparen voor de relay. Het ploegonderdeel kreeg prioriteit, omdat bij die twee wedstrijden de plaatsing voor de Spelen moest worden afgedwongen en Knegt daarin onmisbaar was.

Een skate-off was ook onmogelijk geweest, stelde de bondscoach. "Hoe hadden we dat moeten doen? Hoe hadden we de startposities moeten bepalen?", vroeg Otter zich hardop af.

Discussies

Met een skate-off had het shorttrack wel aansluiting gevonden bij de discussies die elke vier jaar terugkeren in het langebaanschaatsen. "Maar daar willen we niet bij horen", grapte de coach.

Dat de selectiecommissie één rijder moest laten afvallen was een vervelende bijkomstigheid van het hoge niveau van de Nederlandse heren en de keus was niet eenvoudig, benadrukte Otter. "Ik vind het zelf ook jammer."

"Daan heeft heel veel kwaliteiten, maar we hebben gewikt en gewogen en zijn tot deze keus gekomen. Dat betekent niet dat hij niet goed is. Maar ik denk, hoe lullig dat ook is, dat het terugkomt op die virale infectie."

Lees ook: Knegt en Kerstholt rijden alle afstanden in Sotsji

Lees ook: Overzicht: gekwalificeerde Nederlanders voor Sotsji 2014