Niet Sjinkie Knegt maar Niels Kerstholt heeft brons gewonnen bij het EK shorttrack in Dresden. Knegt werd door de jury gedeklasseerd omdat hij tijdens de estafette met opgestoken middelvinger over de streep kwam.

Dat bleek zondagavond enkele uren na afloop van het toernooi. Kerstholt, die vierde was geworden in het klassement, schuift nu door naar de bronzen plek.

Knegt kwam twee ronden voor het einde van de estafette voor het laatst de baan op. Dat deed hij in leidende positie, maar de Rus Viktor Ahn stak hem nog voorbij.

De gefrustreerde Knegt stak beide middelvingers op toen hij als tweede over de streep kwam en maakte ook een schoppende beweging richting de genaturaliseerde Zuid-Koreaan.

Die gebaren waren voor de jury reden hem te schrappen uit het individuele klassement. De Nederlandse ploeg mag de zilveren estafettemedaille behouden.

"Ik had het beter niet kunnen doen, maar het zijn emoties en dat hoort bij sport'', reageerde Knegt geëmotioneerd voor de camera van de NOS, na het voor hem zo teleurstellend verlopen EK.

"De frustraties van het hele weekend, vooral in het individuele gebeuren, komen er dan uit. Ik baal gewoon. Ik kwam hier om te winnen. Als je dan derde wordt, dan is dat ontzettend zuur. Ik was een paar keer op de verkeerde plek, dan zit het niet mee.''