Nederland begint op 7 februari met de grootste ploeg ooit aan de Winterspelen. Naast langebaanschaatsers treden er shorttrackers, bobsleeërs en snowboarders aan in Sotsji. Welke data moet u alvast in de agenda zetten?

Donderdag 6 februari
Een dag voor de officiële opening van de Spelen komt de eerste Nederlander al in actie. Snowboardster Cheryl Maas werkt vanaf 07.00 uur 's ochtends (Nederlandse tijd) de kwalificaties op het onderdeel slopestyle af.

Vrijdag 7 februari
Om 17.00 uur Nederlandse tijd begint in Sotsji de openingsceremonie van de 22e Olympische Winterspelen.

Zaterdag 8 februari
Op de eerste officiële wedstrijddag van de Spelen maakt Nederland meteen kans op de eerste medailles. Sven Kramer is de grote favoriet voor het goud op de vijf kilometer. Mocht de Fries onverhoopt falen, dan is streekgenoot Jorrit Bergsma de voornaamste kandidaat voor de titel.

Zondag 9 februari
Ireen Wüst begint aan haar eerste van vijf olympische afstanden. Op de drie kilometer gaat zij van start als favoriet met Martina Sablikova en Claudia Pechstein als belangrijkste uitdagers. Voor snowboardster Maas staat de finale van de slopestyle op het programma. Zij is een outsider voor het eremetaal.

Maandag 10 februari
Op de derde dag van de Spelen begint het olympische shorttracktoernooi. Op de 1500 meter worden meteen de eerste medailles verdeeld. Nederland heeft met Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt twee ijzers in het vuur. Op de langebaan staat de 500 meter voor mannen op het programma. Ronald Mulder, Michel Mulder en Jan Smeekens hebben de afgelopen seizoenen aangetoond tot de wereldtop te behoren. Krijgen we de eerste Nederlandse olympische sprintkampioen?

Dinsdag 11 februari
Snowboarders Dimi de Jong en Dolf van der Wal komen in actie op de halfpipe en mikken op een plaats in de finale, maar zijn op voorhand geen medaillekandidaten. De schaatssters werken de 500 meter af. Margot Boer en Laurine van Riessen zijn outsiders achter de grote favoriet Sang-Hwa Lee.

Woensdag 12 februari
De kilometer voor mannen is misschien wel de zwaarst bevochten medaille op de langebaan. Kunnen Stefan Groothuis en Michel Mulder de Amerikaan Shani Davis van zijn derde olympische titel op de 1000 meter afhouden?

Donderdag 13 februari
Op de 1000 meter voor vrouwen heeft Nederland met Wüst, Lotte van Beek, Marrit Leenstra en Boer maar liefst vier medaillekandidaten. Op basis van het voorseizoen zijn de Amerikaanse vrouwen Heather Richardson en Brittany Bowe echter de belangrijkste gegadigden voor het goud. Bij het shorttrack worden de medailles op de 500 meter voor vrouwen verdeeld met namens Nederland Jorien ter Mors als troef voor eremetaal.

Zaterdag 15 februari
Het koningsnummer van de Spelen staat op het programma, maar vanwege het lage niveau in de afgelopen jaren heeft de 1500 meter enige glans verloren. Mark Tuitert verdedigt zijn titel en zowel Kramer, Koen Verweij als Stefan Groothuis heeft een reëel zicht op het podium. De shorttrackers strijden om de medailles bij de 1500 meter voor vrouwen (met Ter Mors) en de 1000 meter voor mannen (met Knegt, Kerstholt en Freek van der Wart).

Zondag 16 februari
Ireen Wüst hoopt haar gouden olympische medaille op de 1500 meter te prolongeren. Richardson, Leenstra en Van Beek zullen haar proberen te onttronen. Bell Berghuis hoopt na haar vierde plek bij het olympische testevent in 2013 nu wel het podium te bereiken op de snowboardcross.

Maandag 17 februari
In de tweemansbob voor mannen worden de medailles verdeeld. Namens Nederland doet Edwin van Calker mee.

Dinsdag 18 februari
Kramer, Bergsma en Bob de Jong kunnen voor een volledig Nederlands podium op de tien kilometer zorgen. In het shorttrack doet de relayploeg bij de vrouwen eveneens een gooi naar eremetaal. Voor pilote Esmé Kamphuis en remster Judith Vis begint het olympische toernooi met de eerste twee van in totaal vier afdalingen in de vrouwen tweemansbob.

Woensdag 19 februari
Nicolien Sauerbreij verdedigt haar olympische titel op de parallelreuzenslalom en Wüst jaagt op de vijf kilometer wederom op eremetaal. Bobsleesters Kamphuis en Vis werken de laatste twee afdalingen af. De afgelopen seizoenen liet Kamphuis zien dicht tegen het podium aan te zitten.

Vrijdag 21 februari
Bij de ploegenachtervolging staan de eerste wedstrijden op het programma bij de mannen en vrouwen. In het shorttrack worden drie nummers beslist: de 500 meter voor mannen, de 1000 meter voor vrouwen en de relay bij de mannen.

Zaterdag 22 februari
Op de langebaan worden de laatste medailles vergeven. Zowel de Nederlandse mannen als vrouwen gelden als grote favoriet voor het goud op de achtervolging. Sauerbreij betwist haar tweede onderdeel deze Spelen, deze keer op de slalom, een onderdeel waarop ook de pas zeventienjarige Michelle Dekker in actie komt. Voor Van Calker begint het toernooi in de viermansbob.

Zondag 23 februari
Nog één Nederlandse ploeg komt in actie op de dag van de sluitingsceremonie. Voor Van Calker en de viermansbob staan de laatste twee afdalingen op het programma.

Maandag 24 februari
In Assen wordt de thuiskomst van de Nederlandse olympiërs gevierd.

Lees ook: Overzicht: gekwalificeerde Nederlanders voor Sotsji 2014