Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Jelle Klaasen

4 stuks Overzicht: Nederlandse wereldkampioenen darts

Michael van Gerwen kroonde zich woensdagavond als vierde Nederlander tot wereldkampioen darts. Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen en Christian Kist gingen de Brabander voor.
Door NUsport

Raymond van Barneveld
(BDO-titel: 1998, 1999, 2003, 2005)
(PDC-titel: 2007)

Zorgde voor een nationale hype door in 1998 de Embassy te winnen. In een zinderende finale boog Richie Burnett het hoofd: 6-5. Diezelfde Burnett had 'Barney' in 1995 nog verwezen naar de tweede plaats. Van Barneveld prolongeerde in 1999 zijn titel op het BDO-WK en bleek ook in 2003 en 2005 de sterkste. Na zijn nederlaag in de finale van 2006 tegen Jelle Klaasen stapte de voormalige postbode over naar de PDC, een acroniem dat destijds nog leek te staan voor 'Phil's Dart Club'. Van Barneveld stootte Taylor in 2007 echter van de troon en is sindsdien een vast onderdeel van de elite van de PDC.

Jelle Klaasen
(BDO-titel: 2006)

Nederlandse wereldkampioenen darts

Christian Kist
(BDO-titel: 2012)

De waarde van de BDO-titel is door het vertrek van vele toppers naar de PDC enigszins afgenomen, maar daar had Kist twee jaar geleden terecht geen boodschap aan. Als qualifier greep hij de macht in de Lakeside Country Club. In de halve finale tegen Ted Hankey overleefde Kist een matchdart en in de eindstrijd weerstond hij een comeback van Tony O'Shea. Afgelopen jaar viel het doek voor de Nederlander al in de eerste ronde. Zijn Lakeside-campagne 2014 begint komend weekeinde met een duel met de Japanner Shimizu Hiroaki.  

Michael van Gerwen
(PDC-titel: 2014)

Brak in 2006 op amper zeventienjarige leeftijd door met enkele majestueuze partijen op de International Darts League. Met een pijlgemiddelde van bijna 36 kreeg hij Martin Adams op de knieën. Na het BDO-WK van 2007, waarin hij al in de eerste ronde zijn meerdere moest erkennen in Gary Robson, stapte hij over naar de PDC. In tegenstelling tot Jelle Klaasen en Vincent van der Voort, die op dezelfde dag hun vertrek bij de BDO aankondigden, stootte Van Gerwen wel door naar de absolute wereldtop. In 2013 verloor hij nog de WK-finale van Phil Taylor, maar in 2014 kon Peter Wright hem niet van de titel afhouden.


Lees meer over:

Michael van Gerwen

Aanbevolen artikelen