Michael van Gerwen kroonde zich woensdagavond als vierde Nederlander tot wereldkampioen darts. Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen en Christian Kist gingen de Brabander voor.

Raymond van Barneveld
(BDO-titel: 1998, 1999, 2003, 2005)
(PDC-titel: 2007)

Zorgde voor een nationale hype door in 1998 de Embassy te winnen. In een zinderende finale boog Richie Burnett het hoofd: 6-5. Diezelfde Burnett had 'Barney' in 1995 nog verwezen naar de tweede plaats. Van Barneveld prolongeerde in 1999 zijn titel op het BDO-WK en bleek ook in 2003 en 2005 de sterkste. Na zijn nederlaag in de finale van 2006 tegen Jelle Klaasen stapte de voormalige postbode over naar de PDC, een acroniem dat destijds nog leek te staan voor 'Phil's Dart Club'. Van Barneveld stootte Taylor in 2007 echter van de troon en is sindsdien een vast onderdeel van de elite van de PDC.

Jelle Klaasen
(BDO-titel: 2006)

Veroverde bij zijn Lakeside-debuut in 2006 meteen de wereldtitel. Het slachtoffer van zijn dadendrang was Raymond van Barneveld, die met 7-5 verloor van zijn 21-jarige landgenoot. Deze finale werd bekeken door meer dan drie miljoen Nederlanders. Eerder in het toernooi had Klaasen afgerekend met onder anderen Mervyn King en Shaun Greatbatch. Nadat hij zijn titel in 2007 niet kon prolongeren stapte Klaasen over naar de PDC. 'The Matador' heeft zijn palmares nog niet kunnen verfraaien bij de commerciëlere bond. Klaasen bezet op de huidige Order of Merit de 36e plaats.

Christian Kist
(BDO-titel: 2012)

De waarde van de BDO-titel is door het vertrek van vele toppers naar de PDC enigszins afgenomen, maar daar had Kist twee jaar geleden terecht geen boodschap aan. Als qualifier greep hij de macht in de Lakeside Country Club. In de halve finale tegen Ted Hankey overleefde Kist een matchdart en in de eindstrijd weerstond hij een comeback van Tony O'Shea. Afgelopen jaar viel het doek voor de Nederlander al in de eerste ronde. Zijn Lakeside-campagne 2014 begint komend weekeinde met een duel met de Japanner Shimizu Hiroaki.  

Michael van Gerwen
(PDC-titel: 2014)

Brak in 2006 op amper zeventienjarige leeftijd door met enkele majestueuze partijen op de International Darts League. Met een pijlgemiddelde van bijna 36 kreeg hij Martin Adams op de knieën. Na het BDO-WK van 2007, waarin hij al in de eerste ronde zijn meerdere moest erkennen in Gary Robson, stapte hij over naar de PDC. In tegenstelling tot Jelle Klaasen en Vincent van der Voort, die op dezelfde dag hun vertrek bij de BDO aankondigden, stootte Van Gerwen wel door naar de absolute wereldtop. In 2013 verloor hij nog de WK-finale van Phil Taylor, maar in 2014 kon Peter Wright hem niet van de titel afhouden.

Lees ook: Van Gerwen voor het eerst wereldkampioen

Lees ook: Van Gerwen: 'Dit betekent zo veel voor me'