Michael van Gerwen staat sinds woensdag in een rijtje met de dartstoppers Dennis Priestley, Phil Taylor, John Part, Raymond van Barneveld en Adrian Lewis. De 24-jarige Brabander veroverde op nieuwjaarsdag in Londen de wereldtitel bij de profbond PDC.

"Dit was mijn droom en die droom is uitgekomen'', stamelde 'Mighty Mike' kort na de zenuwslopende finale tegen Peter Wright uit Schotland (7-4).

"Op het einde was ik zó nerveus. Maar uiteindelijk gaat het er niet om hoe je de finale wint, maar dat je die wint'', aldus de Brabander.

"Alle credits aan Wright, hij heeft het me heel moeilijk gemaakt. Vorig jaar stond ik ook in de finale, maar toen was de druk niet zo groot als deze keer. Dat ik nu wereldkampioen ben, betekent zo veel voor me. Fantastisch om nu in een rijtje met al die grote namen te staan.''

Weg naar de finale

De weg naar de WK-titel begon voor Van Gerwen op dinsdag 17 december met een 3-0 zege op de Oostenrijker Zoran Lerchbacher. In de tweede ronde was Kevein McDine het slachtoffer van de Nederlander (4-1).

De derde ronde was het lastigst met een zeer krappe 4-3 zege op Gary Anderson. In de kwartfinale volgde een zege op Mark Webster (5-3) en in de halve finale werd Adrian Lewis met 6-0 vernederd.

In die partij gooide Van Gerwen een gemiddelde van 103.02, zijn hoogste score dit toernooi. In de finale kwam hij uit op 100.10.

Het leverde de Nederlander naast de wereldtitel ook zo'n 300.000 euro op, het hoogste bedrag dat ooit is uitgereikt bij een dartstoernooi. Daarmee kwam hij uit op 775.650 pond over de afgelopen twee jaar en loste hij dartslegende Phil Taylor, die op 748.350 pond bleef staan, af als de nieuwe nummer één van de wereld.

Van Gerwen is de tweede Nederlander die de wereldranglijst bij de PDC aanvoert. Hij volgt Van Barneveld op, die de toppositie in 2008 bereikte. De Hagenaar ging hem in 2007 ook voor als wereldkampioen bij de PDC.

Lees ook: Van Gerwen verovert eerste wereldtitel

Lees ook: Van Barneveld krijgt wildcard voor Premier League